Leon van Halder voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc overleden

Array

Afgelopen week ontvingen we het overlijdensbericht van Leon van Halder Hij was tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Enkele weken geleden legde hij, vanwege ziekte, zijn functie neer.

Na een lange en indrukwekkende loopbaan bij de Rijksoverheid met als laatste functie die van secretaris-generaal van het ministerie van VWS, werd Leon van Halder (1955) op 1 april 2015 de nieuwe voorzitter van de Raadvan Bestuur van het Radboudumc.

Leon van Halder (1955) was vanaf april 2015 een bevlogen voorzitter Raad van Bestuur van het Radboudumc. Onder zijn bezielende leiding ontwikkelde het Radboudumc zich steeds verder tot een voorloper in de gezondheidszorg van de toekomst, met als sleutelwoorden persoonsgerichtheid, innovatie en samenwerken in netwerken.

Commissie van Halder

Leon van Halder was daarnaast voorzitter van de Commissie van Halder, voor de toekomstige zorg voor thuiswonende ouderen (ministerie VWS), en voorzitter van de commissie Integriteit Publieke Omroep. Ook was hij actief binnen de NFU, de koepel van alle umc’s in Nederland. Onder zijn leiding kwam er uiteindelijk een cao-akkoord met marktconforme beloning voor de ruim 70.000 medewerkers van de umc’s tot stand.

In mei 2017 maakte Leon bekend dat bij hem slokdarmkanker was vastgesteld en dat hij zijn functie tijdelijk neer moest leggen om zich volledig op zijn gezondheid te kunnen concentreren. In oktober 2017 keerde hij terug naar het Radboudumc als bestuursvoorzitter en zette zijn werk met onverminderde ambitie en energie voort.

Tot begin maart. Op 11 maart 2019 liet hij weten zijn functie definitief neer te leggen. Dat besluit viel hem zwaar.

Op woensdag 27 maart overleed Leon van Halder. We wensen zijn vrouw, dochters en naasten veel sterkte met dit grote verlies.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen