VieCuri start met online coaches voor patienten met Parkinson of IBD

VieCuri zet sinds kort digitale coaches in voor patiënten met Parkinson of IBD (een verzamelnaam voor de chronische darmontstekingen Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn). De SanaCoach is een online platform en dient ter aanvulling op de reguliere communicatie tussen zorgverlener en patiënt.

SanaCoach

De digitale applicatie geeft informatie, tips en persoonlijke adviezen over het omgaan met de ziekte. Ook kan het de patiënt ergens aan helpen herinneren. Bijvoorbeeld aan het innemen van medicijnen op een bepaald tijdstip of een wekelijkse sportieve activiteit. Op regelmatige basis vraagt de zorgverlener via de SanaCoach naar klachten, beperkingen en problemen.

Patiënten en zorgverleners kunnen elkaar berichten sturen en vragen stellen. Zo hoeft de patiënt alleen nog naar het spreekuur te komen als dat echt zinvol is. Ook kunnen door deze controles spoedbezoeken worden voorkomen.

Er nemen 150 patiënten deel aan de proef die duurt tot juli 2019.

Meer eigen regie

De SanaCoach helpt patiënten om zelf hun ziekte te monitoren en geeft hen daardoor meer eigen regie. Er ontstaat meer kennis en inzicht in de ziekte. Dit leidt uiteindelijk tot een betere kwaliteit van zorg, betere behandelresultaten en lagere zorgkosten.

Klachten kunnen vanuit thuis goed in de gaten worden gehouden, waardoor patiënten minder vaak naar de polikliniek hoeven te komen. Ook worden er minder (spoed)opnames in het ziekenhuis verwacht door vroegtijdige signalering. Het is overigens niet alleen fijn voor de patiënt. De monitoring geeft vaak ook een goed gevoel aan mantelzorgers en familie.

Positieve ervaringen

Verschillende ziekenhuizen in Nederland zetten SanaCoaches in voor hun patiënten. De patiënttevredenheid van het gebruik is hoog; maar liefst 93 procent zou het anderen aanraden. Voor patiënten geeft het de mogelijkheid om zeer laagdrempelig vragen te stellen aan hun zorgverlener. Denk aan vragen over bijwerkingen van medicatie, wel/niet mogen autorijden, klachten etc.

De SanaCoach kan tevens het verloop van een ziekte goed monitoren. Zo is Parkinson een hersenziekte met vele symptomen zoals beven, stijfheid, moeilijker kunnen lopen en een verminderde mimiek. Symptomen kunnen nu op makkelijke wijze systematisch en digitaal uitgevraagd worden. Dhr. van de Schaft maakt gebruikt van de SanaCoach: “Ik heb de vragenlijsten gebruikt die symptomen uitvraagt. Op basis daarvan is er contact geweest met de arts en is een extra consult overwogen. Het is een fijne aanvulling op de reguliere zorg.”   

Digitale gezondheid

De online coaches zijn ontwikkeld door Sananet, een specialist in digitale gezondheidstoepassingen. De applicaties voor IBD (MijnIBDCoach) en Parkinson (SanaCoach Parkinson) zijn niet de eerste die VieCuri inzet. Patiënten met hartfalen maken al enkele jaren naar tevredenheid gebruik van de SanaCoach Hartfalen.

In deze video kun je zien hoe het gebruik er voor de patiënt in het dagelijks leven uit ziet: https://www.youtube.com/watch?v=zNRFVyxFNYc.

Bron: VieCuri

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen