Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2019 bekend!

Op zaterdag 13 april reikte het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF), dat zich richt op bevordering van de gezondheidszorg in Afrika, voor de negende keer de Albert Schweitzer Prijs uit tijdens de Afrikadag in het Tropeninstituut in Amsterdam. Jonathan Vas Nunes (31, tropenarts in opleiding) werd door de vakjury verkozen tot winnaar van de hoofdprijs.

Startsubsidie

Hij ontvangt de startsubsidie van € 5.000 voor het verder uitvoeren van zijn project ‘Genees een Wond, Koop een Bij‘. Dit initiatief richt zich op het opzetten van een biologische imkerij in het Masanga Hospital in Sierra Leone. Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen en kan goed gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en zijn collega´s voor een betere behandeling van patiënten en voor een beter leven voor lokale bewoners én voor de bij.

Ontwikkelingssamenwerking 3.0

 De jury meende in dit project een toonbeeld te zien van ontwikkelingssamenwerking 3.0: een initiatief dat innovatief is, gedragen wordt door de belanghebbenden zelf en aantoonbaar effectief voor het welzijn van mens én natuur en leefomgeving.

Een van de aanmoedigingsprijzen van € 500 was er voor het ‘Masanga Dental Health’ project van Pim Bongers (30, tropenarts in opleiding). Verwaarlozing van mondhygiëne en te laat naar een dokter stappen met gebitsproblemen zorgen soms voor ernstig uit de hand gelopen ontstekingen. Pim Bongers wil hier iets aan doen met zijn initiatief.   De andere aanmoedigingsprijs ging naar ‘Stimulate to Simulate’ van Marijke Kingma (33, tropenarts). Met haar project wil Marijke Kingma een innovatieve, interactieve vorm van training van zorgmedewerkers die bevallingen begeleiden organiseren in Tanzania, teneinde de zorg in verloskamers te verbeteren.

Deel je talent met de wereld

Je talenten inzetten voor het welzijn van je medemens in Afrika, daar draait het om bij de Albert Schweitzer Prijs. Jongeren in Nederland tussen 18 en 35 jaar die werken aan een bijzonder initiatief om de gezondheid(szorg) in Afrika te verbeteren, kunnen meedingen naar deze prijs en maken kans op de startsubsidie van € 5.000.

Onder leiding van Lindy van Vliet – directeur Global Health bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen – nomineerde de jury uit de inzendingen deze drie initiatieven die kans maakten op de Hoofdprijs. 13 April koos de vakjury de winnaar uit deze drie genomineerden.

Albert Schweitzer  Publieksprijs 2019

Behalve de prijs van de vakjury, kennen we de Albert Schweitzer Publieksprijs, waarbij het publiek via onze webstie www.nasf.nl kan stemmen. Project ‘The Power of CPR’ van Hillmann Batuo (21, student geneeskunde) kreeg met 1175 stemmen de meeste stemmen en won daarmee de publieksprijs 2019 van € 1.000. Hillmann gaat reanimatievaardigheden bevorderen in Kameroen met zijn project. Er zijn meer dan 4.000 stemmen uitgebracht op de kandidaten.

Over het NASF

Het NASF vindt dat ondersteuning van ontwikkelingslanden gericht moet zijn op het vergroten van zelfredzaamheid. Vanuit de visie van Albert Schweitzer gebaseerd ‘Eerbied voor het leven’, steunen wij daarom kleinschalige, op zelfredzaamheid en langere termijn gerichte gezondheidszorg gerelateerde initiatieven met passende bijdragen. Wij focussen ons daarbij op Sub-Sahara Afrika.

De Albert Schweitzer Prijs  is een initiatief van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds en wordt in natura ondersteund door Foundation Max van der Stoel (FMS), 7Senses, KIT, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Optimize Me, PARTIN, ABN AMRO MeesPierson, Denk Producties en Heroes&Friends.

Bron: NASF