Bereidheid tot mantelzorg flink gestegen

Steeds meer mensen zijn bereid om mantelzorg te verlenen, dus structureel hulp aan een naaste te geven. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met MantelzorgNL. In 2013 was 50 procent bereid tot mantelzorg; dat is nu gestegen naar 72 procent. Wel noemen deelnemers vooral lichte huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen en de administratie. Voor echte zorgtaken blijkt een stuk minder animo te bestaan. 

Ouders en kinderen praten nauwelijks over mantelzorg

Hoewel steeds meer mensen bereid zijn tot mantelzorg heerst er een taboe tussen ouders en kinderen om hierover te praten op het moment dat de ouders nog in goeden doen zijn. Driekwart van de volwassen kinderen (78%) heeft niet met hun ouders besproken hoe ze (mantel)zorg gaan regelen als ze hulpbehoevend worden. Vaak hebben ze er nog nooit over nagedacht, vinden ze het lastig om erover te beginnen of zien ze de noodzaak niet om dit vooraf te bespreken. “Alzheimer zal heel andere zorg vragen dan een kort ziekbed en een fataal hartinfarct. Dus het heeft geen zin om het nu al te bespreken”, zegt een deelnemer.

Lees hier meer onderzoeksresultaten: kinderen praten meer met ouders over testament dan over toekomstige zorg.

Campagne om taboe te doorbreken

Acht op de tien ouders (80%) met volwassen kinderen geven ook aan dat ze helemaal geen behoefte hebben om hier met hun kinderen over te praten. ‘Komt tijd, komt raad’, zeggen er veel. Daarnaast willen ze hun kinderen ook zo min mogelijk belasten. 

MantelzorgNL startte onlangs een campagne om het taboe op het voeren van een gesprek over mantelzorg te doorbreken. 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 24.730 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 10 tot en met 18 april 2019.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.
De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Bron: EenVandaag