Beter slapen door het ‘snoozen’ van piepjes op de patiëntenkamer

Array

Digitale kinderziekenhuis en tool voor afasiepatiënten eveneens succesvol bij Dutch Hacking Health

Een kastje dat er voor zorgt dat het piepje van de infuuspomp op de patiëntenkamer niet meer te horen is, kan de nachtrust van patiënten verbeteren. Team No Beep, Better Sleep won tijdens de Dutch Hacking Health in het Maastricht UMC+ met dit eenvoudige en doeltreffende idee in de categorie ‘Beste Innovatie’.

Het digitale kinderziekenhuis sleepte de prijs voor ‘Beste Human Centered Design’ in de wacht. Team Aphasia.help won in de categorie ‘Beste Data Driven Solution’ met een hulpmiddel voor afasiepatiënten (mensen met een taalstoornis).

Innovatie in de maak

Tijdens de Dutch Hacking Health werken teams bestaande uit zorgverleners, patiënten, programmeurs, ontwerpers en ondernemers in tweeënhalve dag aan de ontwikkeling van een zorginnovatie. Soms kan dat op iets heel eenvoudigs berusten. Zoals bijvoorbeeld het piepje van een infuuspomp die leeg is. Het viel de heer Schouten namelijk op dat het geluid de slaap van zijn zoon (die in het ziekenhuis verbleef) ’s nachts wel eens verstoorde. Hij klopte aan bij de Dutch Hacking Health in Maastricht om een oplossing te bedenken.

Piepje ‘snoozen’

Uit de wetenschappelijk literatuur is bekend dat de nachtrust tijdens een verblijf in het ziekenhuis nog wel eens wordt verstoord en niet optimaal is. Geluid van medische apparatuur is daar een voorname oorzaak van. Als bijvoorbeeld de infuuspomp leeg raakt, zal deze regelmatig een piepje laten horen om de verpleegkundige van dienst te seinen dat navulling nodig is.

Slim idee

Team No Beep, Better Sleep bedacht tijdens de Dutch Hacking Health een eenvoudig kastje dat het piepje weghaalt in de patiëntenkamer en doorsluist naar de kamer van de verpleegkundige. Klinkt simpel, echter het systeem moet natuurlijk wel honderd procent waterdicht zijn. Het geluid mag immers niet gemist worden. Aan die verdere verfijning zal het team de komende tijd gaan werken om uiteindelijk hun slimme idee te kunnen implementeren in de gezondheidszorg.

Landelijke finale

In totaal deden zeven teams mee aan de Maastrichtse zorghackaton en namen zo’n 85 mensen deel aan het weekend. Het team van het digitale kinderziekenhuis bedacht een interactieve online omgeving die er speciaal op is gericht om jonge patiënten op een aangename manier voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek. Daarmee werd de prijs voor beste human centered design in de wacht gesleept.

Afasiepatiënten

Het beste data driven idee kwam van team Aphasia.help. Zij bedachten een digitale tool om afasiepatiënten ondersteuning te bieden. Deze patiënten hebben moeite met taalgebruik door bijvoorbeeld een hersenaandoening. Het ontwikkelde hulpmiddel helpt patiënten met gerichte logopedie-oefeningen op basis van de persoonlijke kenmerken van de patiënt.

De winnaars in de diverse categorieën doen op vrijdag 10 mei mee aan de landelijke finale in Utrecht. In de tussentijd worden de winnende teams klaargestoomd en mogen ze deelnemen aan diverse workshops om hun zorginnovatie nog verder te verfijnen en te verbeteren.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen