Informatieavond over inzet leger tegen tijgermug in Weert

Woensdagavond 8 mei organiseert de gemeente Weert een informatiebijeenkomst over de aanpak van de tijgermug. Deze exotische gezondheidsbedreigende mug is daar sinds vorig jaar gevestigd en de lokale partij DUS Weert dringt aan op een actievere aanpak. Onder meer de wenselijkheid om het leger in te schakelen bij de opsporing en bestrijding komt aan de orde. Muggenexpert Bart Knols van de Radboud Universiteit Nijmegen en Wilfred Reinhold van stichting platform Stop invasieve exoten geven een presentatie, evenals Arjan Stroo van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Marieta Braks van het RIVM.

Gezondheidsbedreigende mug

De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten verspreiden naar mens en dier, zoals knokkelkoorts, zika, chikungunya, encefalitis en hartworm. Voor veel van deze ziekten bestaat geen vaccin of medicijn. In Weert wordt de tijgermug sinds 2010 vrijwel jaarlijks aangetroffen bij een bedrijf dat gebruikte banden importeert uit landen waar de mug veel voorkomt. Voor tijgermuggen zijn gebruikte banden ideale broedplaatsen. Zelfs als het water  uit de banden wordt verwijderd voordat ze de containers ingaan, kunnen de eitjes nog maanden later uitkomen, zodra ze in contact komen met water. In de zomer van 2018 werd vastgesteld dat de tijgermug in Nederland is gevestigd, specifiek in Weert.

Reinhold: “Jarenlange monitoring en bestrijding door de NVWA hadden kennelijk niet kunnen verhinderen dat de tijgermug zich kon vestigen. Daarom heb ik in september vorig jaar samen met Bart Knols en Wouter van der Weijden (directeur stichting Centrum voor Landbouw en Milieu) aan het gemeentebestuur voorgesteld om bij het ministerie van Defensie een aanvraag te doen voor militaire steunverlening bij de uitroeiing van de tijgermug. Daarbij wordt systematischer, intensiever en in een groter gebied gewerkt dan waar de NVWA (gezien haar beperkte personele capaciteit) toe in staat is. Hoewel het ministerie van Defensie graag hieraan mee zou werken en het de gemeente geen cent zou kosten, vond het gemeentebestuur dit een ‘te zware maatregel’.”

Partij DUS Weert

De partij DUS Weert nam vervolgens het initiatief voor een informatieavond over het onderwerp. Knols en Reinhold zullen uiteenzetten welke risico’s de vestiging van de tijgermug oplevert, en welke ervaringen er in andere landen zijn opgedaan met uitroeiing van exotische muggen door het leger. Ook zullen zij ingaan op de noodzaak van preventie.  Dat houdt volgens hen in dat NVWA handhavend op zou moeten treden als de verplichtingen tot droge import en opslag van de banden worden overtreden. De vertegenwoordigers van NVWA en RIVM zullen tijdens de bijeenkomst de standpunten van hun organisaties presenteren. Er is ook tijd ingeruimd voor discussie.

De bijeenkomst is op woensdag 8 mei, start om 19.30 uur en vindt plaats in wijkgebouw Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert. De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk.

Vorig artikelLaat uw tandvlees checken tijdens Gum Health Day
Volgend artikelDen Haag doet mee aan pilot dak- en thuisloze jongeren
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.