Beeldvorming bij aderverkalking en leververvetting

In dit proefschrift staan medische beeldvormende technieken (met name MRI?scans) beschreven die informatie kunnen geven over de ernst van aderverkalking (atherosclerose) en leververvetting. Smits heeft een aantal nieuwe technieken ontwikkeld en/of gevalideerd en deze beeldvormende technieken gebruikt om het effect van nieuwe behandelingen van atherosclerose en leververvetting te testen.


Atherosclerose en leververvetting zijn ziektebeelden met een lange aanloopfase voordat de ziekte werkelijk de kop opsteekt. Daarbij kan beeldvorming van relevante ziekteprocessen dus van nut zijn in de kliniek en in wetenschappelijk onderzoek. De beide ziekten hebben nog meer overeenkomsten. Grote epidemiologische studies lijken aan te tonen dat leververvetting (met name de ernstigere variant met ontsteking van de lever) het risico op atherosclerose en hart? en vaatziekten vergroot. Of dit ook een oorzakelijk verband is, is nog niet bekend. Daarnaast speelt het samenspel tussen ontstekingscellen (met name monocyten en macrofagen) en lipiden (vetten) een belangrijke oorzakelijke rol in het ontstaan en de progressie van de ziektebeelden. In dit proefschrift is – vanwege deze gelijkenissen- dan ook onderzoek gedaan naar nieuwe beeldvormende technieken en nieuwe behandelingen voor zowel atherosclerose als leververvetting.


Promotores: prof. dr. M. Nieuwdorp en prof. dr. ir. A.J. Nederveen
Copromotor: dr. B.F. Coolen

Loek Smits: ‘From Image to Intervention: Innovation in Cardiometabolic Medicine’.

Bron: Amstersam UMC

Vorig artikelReactie IGJ op documentaire ‘De zaak Tuitjenhorn’
Volgend artikelLancering website regiobeelden Juiste Zorg op de Juiste Plek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.