Diagnose van prostaatkanker bij Treant op topniveau?

Treant heeft een nieuwe techniek geïntroduceerd waarmee prostaatkanker en eventuele uitzaaiingen nauwkeuriger in beeld worden gebracht. De haarscherpe scans brengen zelfs de kleinste afwijkingen aan het licht. Hierdoor kan het stadium van prostaatkanker beter worden vastgesteld en behandeld. Treant is het enige ziekenhuis in Drenthe dat deze nieuwe onderzoekstechniek aanbiedt.

Bij dit zogeheten F-PSMA-onderzoek wordt een licht radioactieve stof gebruikt. Deze stof, Fluor-18, wordt gekoppeld aan een eiwit in het bloed dat zich bindt aan kwaadaardige cellen. ‘We plakken in feite een radioactief vlaggetje aan die eiwitten’, verduidelijkt nucleair geneeskundige Henk Stevens. Nadat de stof via een infuus aan de patiënt is toegediend, wordt een scan gemaakt. Hiermee wordt het lichaam van de patiënt gedetailleerd in beeld gebracht.

Multidisciplinair

De scan is uitermate geschikt om eventuele uitzaaiingen op te sporen. Vervolgens maakt een multidisciplinair team van specialisten een behandelplan op maat voor de patiënt. In dit team zitten urologen, oncologen, nucleair geneeskundigen, pathologen, radiologen en radiotherapeuten van Treant (Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal), het Wilhelmina Ziekenhuis (Assen), OZG (Scheemda), Röpcke-Zweers Ziekenhuis (Hardenberg) en het UMCG. Zij hebben hun krachten gebundeld in het Prostaatcentrum Noord-Nederland (PCNN). ‘Via een videoverbinding delen we onze expertise. Daardoor is de patiënt verzekerd van de beste diagnostiek en behandeling’, benadrukt uroloog Luc Roelofs.

Topniveau

Roelofs en Stevens zijn trots dat Treant vooroploopt in de diagnostiek van prostaatkanker. ‘Hiermee hebben we onze patiënten echt iets nieuws te bieden.’ Nu de diagnostiek naar topniveau is getild, krijgt ook de behandeling van prostaatkanker een nieuwe impuls, verwacht de uroloog. ‘Met behulp van F-PSMA kunnen we steeds beter therapie verrichten, die past bij het stadium van de ziekte.’ Dit is extra belangrijk geworden omdat er de laatste jaren veel nieuwe therapieën zijn ingevoerd voor de verschillende stadia van prostaatkanker.’ De nucleair geneeskundige onderstreept die woorden. ‘Goede behandeling begint met adequate diagnostiek.’

Efficiënt

De F-PSMA-scan is niet alleen veilig en betrouwbaar, maar ook goedkoper dan eerdere technieken. ‘Dankzij onze goede samenwerking met het UMCG, dat het F-PSMA aan ons levert, blijven de kosten binnen de perken. Kwaliteitsverbetering en efficiëntie gaan hand in hand.’

Foto: Nucleair geneeskundige Henk Stevens en uroloog Luc Roelofs: ‘Goede behandeling begint met adequate diagnostiek.’ (Bianca Verhoef Fotografie)

Vorig artikelExtra geld voor wetenschap wordt niet slim ingezet
Volgend artikelKoningin Máxima brengt werkbezoek aan Make-A-Wish Nederland
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.