Borderliners kunnen emotioneel veel meer dan ze zelf en hun hulpverleners denken

0
780

Hulpverleners zouden cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) meer vertrouwen moeten geven bij het verwerken van hun emoties. Ze moeten ook meer oog hebben voor emotionele vaardigheden die wel goed ontwikkeld zijn, zodat borderliners meer in hun kracht komen en de stigmatisering over hen afneemt. Hulpverleners krijgen dusdoende meer plezier in en voldoening van hun werk.


Dat concludeert Mathell Peter in zijn proefschrift Emotions and Borderline Personality Disorderr, waarin hij het emotionele leven van BPS-cliënten in kaart brengt om daarmee meer aangrijpingspunten te bieden voor hulpverleners.


Roller coaster

Voor iemand met BPS is het leven emotioneel instabiel, intens en roerig. Borderliners wisselen fantastische momenten af met verschrikkelijke momenten. Een roller coaster van positieve en negatieve gevoelens, ten opzichte van zichzelf en anderen.Mathell brengt Emotionele Intelligentie (EI) in kaart, liet borderliners (heftige) plaatjes zien en onderzocht voor het eerst hun huilgedrag. De resultaten werden vergeleken met die van cliënten met andere persoonlijkheidsstoornissen en met niet-cliënten.

Huilgedrag

Borderliners huilen meer dan niet-cliënten en zijn zich ook minder bewust van de invloed van huilen op anderen. Vaker huilen (verhoogde huilfrequentie) komt ook voor bij andere cliënten met Cluster C-stoornissen. De verhoogde huilfrequentie ligt eerder aan het vaker meemaken van emotionele situaties, dan aan een hogere huilgeneigdheid.

Contact

Borderliners beschikken wel degelijk over het vermogen om emoties adequaat waar te nemen, te gebruiken en te reguleren. Ze kunnen veel meer wat betreft het verwerken van emoties dan ze zelf, hun omgeving en hulpverleners denken. Het is belangrijk om na te gaan of BPS-cliënten voldoende contact maken met hun gevoelswereld, zodat je als hulpverlener ook meer contact kunt krijgen met de cliënt. BPS-cliënten staan niet altijd in contact met hun emoties omdat ze zichzelf beschermen voor pijnlijke emoties. Daardoor kan het behandelproces stagneren.

Mathell (Sammy) Peter (Rawalpindi, 1973): Emotions and Borderline Personality Disorder. De verdediging van het proefschrift, vindt plaats op 14 juni 2019 om 10.00 in de aula Tilburg University. Promotor: prof. Ad Vingerhoets, dept. Medische en Klinische Psychologie, TSB.Aanvraag recensie-exemplaar: [email protected]

Bron: Universiteit Tilburg

Vorig artikelEen publiek symposium: over vaccinaties, fake news en vertrouwen in gezondheidszorg
Volgend artikelVoor het eerst in Nederland: Creatief met Clowns
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.