
MediRisk: “Wij zijn niet de oppassers van een al veilig systeem”
Array51 ziekenhuizen waren gisteren aanwezig bij het symposium in het Amphia ‘Safety-II in de praktijk’, een initiatief van MediRisk. Safety-II zoomt in op de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van zorgverleners, legt de dagelijkse praktijk bloot en laat ons zo anders kijken naar patiëntveiligheid. Wat tot voor kort vooral theorie was, kreeg gisteren vorm in de verhalen van 15 ziekenhuizen die in een pilot van een half jaar de theorie naar de werkvloer brachten.
Praktijkgerichte insteek van Safety-II
Zorgprofessionals zijn enthousiast over de positieve en praktijkgerichte insteek van Safety-II. “Falen en succes komen voort uit dezelfde bron, de uitkomst is afhankelijk van het aanpassingsvermogen van zorgverleners. En dat gaat eigenlijk bijna altijd goed. Wij zijn dan ook niet de oppassers van een al veilig systeem.” Dit zegt Marit de Vos, gynaecoloog in opleiding (Reinier de Graaf Ziekenhuis en LUMC ). Zij promoveerde in december cum laude op een proefschrift met zowel elementen van het huidige als het nieuwe veiligheidsdenken. Zij legt uit dat eerlijk en open vertellen over je werk zoveel meer waardevolle informatie geeft dan uitvragen naar de aanleiding van een incident. Dat wordt bevestigd door de pilot-ziekenhuizen, waarvan er een aantal een presentatie gaf over wat deze mindshift op de werkvloer in beweging heeft gezet. Zij komen tot de conclusie dat als je eenmaal anders gaat kijken, je niet meer terug kunt. Een van de deelnemers noemde de tweedaagse training van MediRisk over Safety-II en de praktische toepassing zelfs een life changing event.
Een MediRisk posterprijs werd uitgereikt door een onafhankelijke jury, bestaande uit Safety-II ambassadeurs Marit de Vos, Jaap Hamming (Opleider Heelkunde LUMC) en Gerrit Jager (radioloog en expert patiëntveiligheid Jeroen Bosch Ziekenhuis). De winnaar was Medisch Spectrum Twente. “Wij zijn echt onder de indruk van de resultaten die de pilot ziekenhuizen in korte tijd hebben behaald”, aldus de jury.
Een deelnemer aan het symposium uit de chemische industrie, waarvan de ziekenhuizen de afgelopen 15 jaar veel hebben geleerd op het gebied van veiligheid, stelde de vraag aan MediRisk of zij de ervaringen uit de ziekenhuizen mogen gaan gebruiken voor de industrie. Dit sloot goed aan bij een presentatie van David Abbink, hoogleraar Haptic Human-Robot Interaction die de samenwerking tussen mensen en techniek voor het voetlicht bracht. Hij stelde dat als je systemen buiten de grenzen test, je pas écht verbeteringen krijgt.
Safety-II
De snelheid waarmee Safety-II terrein wint, hangt samen met de verzadiging in de bestaande patiëntveiligheidsaanpak waarbij de nadruk ligt op analyse van incidenten en het implementeren van veiligheidsprocedures. Ziekenhuizen geven aan dat calamiteiten onderzoek steeds minder oplevert. Een frisse blik is dus welkom. Ook om de verzekerbaarheid van medische aansprakelijkheid te kunnen blijven waarborgen; het aantal claims binnen de Onderlinge MediRisk is al langere tijd stabiel maar de kosten per claim stijgen fors, zeker waar het hoog complexe claims betreft (claims die weinig voorkomen maar zowel emotioneel als financieel grote impact hebben). Safety-II is juist daar van grote waarde omdat deze methode in complexe processen laat zien waar en hoe verbetermaatregelen nodig zijn. Het is om die reden dat MediRisk dit nieuwe denken heeft omarmd en ziekenhuizen helpt met de vertaling naar de werkvloer.
MediRisk is een Onderlinge waarborgmaatschappij zonder winstoogmerk. Als Nederlands grootste medisch aansprakelijkheidsverzekeraar van ziekenhuizen en andere zorginstellingen, behandelt MediRisk schadeclaims. Vanuit de gedachte ‘elke fout is er een teveel’ werkt MediRisk, sinds het ontstaan in 1992, samen met haar leden actief aan de verbetering van patiëntveiligheid. De historie van ruim 23.000 behandelde claims levert een schat aan informatie over risicospecialismen en -ingrepen en maakt de ontwikkeling en implementatie van gerichte preventieprogramma’s mogelijk.
Bron: Over O.W.M MediRisk