Geen publiekscampagne om insleep tijgermug door reizigers te stoppen

Array

De vakantie staat voor de deur, waarbij veel Nederlanders landen zullen bezoeken waar de tijgermug, de gelekoortsmug of andere gevaarlijke muggen voorkomen. Het gaat niet alleen om verre tropische oorden, maar ook om Zuid-Europa, waar al diverse uitbraken hebben plaatsgevonden van ziekten die door deze muggen verspreid worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al diverse keren vastgesteld dat reizigers ongewild in hun auto of bagage tijgermuggen mee naar huis nemen, voor het eerst al in 2017. Toch weigert minister Bruins voor Medische zorg en Sport een publiekscampagne te voeren om reizigers te wijzen op dat insleeprisico en de te nemen maatregelen. Stichting platform Stop invasieve exoten vindt dit uit oogpunt van bescherming van de volksgezondheid onbegrijpelijk.

De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten verspreiden, waaronder dengue, zika,  chikungunya en encefalitis (hersenontsteking). Ziekten waar vaak geen vaccins of medicijnen voor bestaan en die soms tot de dood kunnen leiden. De exotische muggen kunnen niet alleen met gebruikte banden of Lucky bambooplantjes in Nederland terechtkomen, maar ook met reizigers. Dat werd al in 2017 voor het eerst door de NVWA vastgesteld. Een inwoner van Dieren had onopzettelijk één of meer tijgermuggen meegenomen van een autovakantie naar Zuid-Europa. Vorig jaar stelde de NVWA hetzelfde vast bij een inwoner van Arnhem, en vorige maand nog werd bij een inwoner van Huissen die naar de Cariben was geweest de gelekoortsmug aangetroffen.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Vanwege deze verontrustende ontwikkeling hebben we minister Bruno Bruins al vorig jaar gevraagd om een publiekscampagne te starten. Onlangs ontvingen we van zijn woordvoerder deze reactie: ‘De afweging is gemaakt dat het insleeprisico door particuliere reizigers weliswaar aanwezig is, maar dat het uitrollen van een brede publiekscampagne om dit specifieke insleeprisico effectief af te kunnen dichten niet in verhouding staat tot het daadwerkelijke risico voor de volksgezondheid op dit moment.’

Reinhold: “De enige zichtbare verandering is dat er ergens op de website van de NVWA een pagina is toegevoegd, getiteld ‘Exotische muggen bestrijden thuis en op reis’. Aan het eind van die pagina wordt gewezen op het insleeprisico en te nemen maatregelen. Verder heeft de NVWA volgens de woordvoerder enkele social media berichten “op de plank”. Maar men ziet geen reden om die te verspreiden, want ‘dat lijkt op dit moment nog disproportioneel in relatie tot het reële humane risico’

Reinhold: “Het is onbegrijpelijk dat men zo terughoudend is met het informeren van de reizigers. Enerzijds hebben de reizigers zelf direct baat bij die informatie, want als je weet waar de tijgermuggen zitten, kun je beschermende maatregelen nemen (bedekkende kleding dragen, insmeren met DEET of Citriodiol) en kun je alert zijn op mogelijke ziekteverschijnselen. Anderzijds heeft niemand er belang bij om tijgermuggen mee naar huis te nemen, want elke ingevoerde mug vergroot de kans op vestiging. En dan kom je er op een gegeven moment nooit meer vanaf. Helaas zal het publiek het dus voorlopig moeten doen met het filmpje dat het platform vorig jaar op YouTube heeft geplaatst: Met de auto richting Middellandse Zee? Neem als souvenir geen tijgermugje mee!

Nieuwe pagina op site NVWA: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/thuis-en-op-reis

Vondst tijgermug in Dieren: https://www.blikopnieuws.nl/nieuws/265246/tijgermug-mogelijk-per-auto-in-dieren-beland.html

Vondst tijgermug in Arnhem: https://www.facebook.com/PlatformStopInvasieveExoten/posts/persbericht-opnieuw-tijgermug-aangetroffen-na-autovakantie-in-zuid-europavoor-de/2036564659739794/

Vondst gelekoortsmug in Huissen: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2408337/Waarschuw-meer-mensen-voor-gelekoortsmug

Link naar het filmpje van het platform op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=E4eJQomobuQ&t=8s

Voor nadere informatie kunt u contact met mij opnemen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen