Minder vet in het bloed

Array

Bij hypertriglyceridemie bevat het bloed teveel van een bepaald type vetten. Dit komt voor bij mensen met diabetes type-2. Surendran onderzocht twee eiwitten die betrokken zijn bij de stofwisseling van deze vetten: glycosylfosfatidyl inositol HDL bindend eiwit (GPIHBP1) en sulfatase 2 (SULF2). Zij ontdekte dat door bepaalde veranderingen in GPIHBP1 het eiwit zijn functie verliest, waardoor hypertriglyceridemie ontstaat. Daarnaast toonde ze aan dat het eiwit bij diabetes type-2 ontregeld is. Mogelijk ligt dit ten grondslag aan de hypertriglyceridemie bij mensen met diabetes type-2.

Hypertriglyceridemie


Hypertriglyceridemie bij mensen met diabetes type-2 diabetes is een belangrijke factor voor het verhoogde risico op cardiovasculaire aandoeningen. Surendran gaat in haar proefschrift in op de onderliggende biochemische processen die de hypertriglyceridemie bij deze groep kunnen verklaren.


Het andere eiwit dat centraal staat in het proefschrift van Suredran, SULF2, is belangrijk voor het verwijderen van vetten uit het bloed. De promovenda toonde aan dat een bepaalde genetische variant van SULF2 geassocieerd is met minder SULF2 eiwit en dat bepaalde vetten dan beter afgebroken worden. Ingrijpen op SULF2 is mogelijk interessant bij het ontwikkelen van een behandeling voor diabetes type-2.


De huidige strategieën tegen diabetes type-2 zijn gericht op leefstijl, verandering van dieet en medicatie. Het blijkt lastig voor mensen met diabetes type-2 en hypertriglyceridemie om alleen met het aanpassen van de leefstijl – meer bewegen en gezonder eten – het niveau van deze vetten te laten afnemen tot de aanbevolen waarde. Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen is daarom zinvol.

Ramya Preethi Surendran: ‘Molecular metabolism underlying hypertriglyceridemia: from bench to bedside’.
Promotor: prof. dr. M. Nieuwdorp
Copromotor: dr. ir. G.M. Dallinga-Thie

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen