NVWA: er wordt nog te vaak gerookt in festivaltenten

0
805

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2018 bij 115 inspecties op evenementen en festivals 55 boetes en 2 schriftelijke waarschuwingen gegeven omdat het rookverbod niet goed werd nageleefd. Ook bezoekers en medewerkers in festivaltenten moeten beschermd worden tegen meeroken. Het is daarom belangrijk dat bezoekers van festivals zich houden aan het rookverbod in festivaltenten en dat organisatoren zorgen dat het rookverbod goed wordt ingesteld, aangeduid en gehandhaafd.

De naleving van het rookverbod op festivals is beduidend slechter dan de naleving in cafés en discotheken. Alleen bij shishalounges wordt het rookverbod nog vaker overtreden. Bij 60% van de controles in deze lounges bleek dat er in de waterpijpen mengsels met tabak werden gerookt.

Controles rookverbod

De NVWA heeft in 2018 3.043 risicogerichte controles op het rookverbod uitgevoerd. Bij risicogerichte controles wordt voornamelijk in cafés, shishalounges, discotheken en eetcafés die later op de avond overwegend een caféfunctie hebben gecontroleerd op momenten dat het rookverbod naar verwachting minder goed nageleefd wordt. Daarnaast controleren inspecteurs van de NVWA tijdens inspecties in het kader van de voedselveiligheid ook op de naleving van het rookverbod. Bij deze 13.718 controles zijn 177 boetes en 45 schriftelijke waarschuwingen opgelegd.

Verkoop sigaretten aan jongeren

Naast controles op het rookverbod zien inspecteurs van de NVWA er ook op toe dat bedrijven geen tabak en e-sigaretten verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Bij 4.923 risicogerichte controles op naleving van de leeftijdsgrens hebben inspecteurs 589 keer gezien dat een jongere die mogelijk nog geen 18 jaar was probeerde tabak te kopen. Bij 139 van deze kooppogingen (24%) werd de leeftijd door de verkoper niet of niet goed gecontroleerd. Deze bedrijven hebben een boete gekregen. 2 maal is de verkoop stilgelegd omdat er sprake was van het herhaaldelijk overtreden van de regels.

De NVWA heeft onderzoeksbureau Breuer&Intraval gevraagd het koopgedrag van jongeren te onderzoeken en na te gaan hoe groot de kans is dat jongeren onder de 18 jaar er in slagen tabak te kopen. Uit dit onderzoek blijkt dat ten opzichte van 2016 minder jongeren tabak proberen te kopen, maar dat de jongeren die het proberen het wel makkelijker mee krijgen bij tabakswinkels en supermarkten. Bij tabakswinkels is de slaagkans gestegen van 62% in 2016 naar 94% in 2018. Bij supermarkten is de slaagkans gestegen van 53% naar 81%.

De NVWA zet het komende jaar haar risicogerichte toezicht voort. Daarnaast ontwikkelt de NVWA een nieuwe toezichtmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van 17-jarige testkopers.

Vorig artikelANT stapt uit bestuurlijk overleg met NZa over ambities mondzorg
Volgend artikelSt. Anna TopSupport en VVV-Venlo zetten partnership voort
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.