Dit is diabetes; ook op vakantie

4 tips voor de vakantie

Ik ga op reis en ik neem mee.. diabetes. Inclusief een halve koffer met hulpmiddelen, plus de nodige zorgen: zal alles rond diabetes wel goed gaan, of gaat het toch mis? 36%¹ van de mensenmet diabetes houdt bij het uitkiezen van de vakantiebestemming dan ook rekening met hun diabetes.

Onderschatten

Hoe dan ook, iemand met diabetes kan daar geen vakantie van nemen. Zeker met diabetes type 1 moet je continu blijven prikken, meten, spuiten, eten. Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: “Velen onderschatten diabetes en denken dat je daarmee net als ieder ander door het leven gaat, en dus ook makkelijk op vakantie kunt. Maar dat is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend, of zelfs mogelijk.” Het Diabetes Fonds geeft praktische tips voor mensen met diabetes en hun omgeving voor tijdens de vakantieperiode. #ditisdiabetestijdensvakantie


1. Wees je bewust van het ontstressen, of juist vakantiestress

Tijdens je normale dagelijkse bezigheden heb je een bepaald ritme met bijbehorende medicatie of insulinedosering. Tijdens de vakantie slaap en eet je anders. Dit heeft effect op je bloedsuikerwaarden. Ook het wegvallen van werkstress, of juist het krijgen van vakantiestress als dingen anders lopen dan gehoopt, heeft invloed op de bloedsuikerspiegel.


2. De zon

Bij warm weer werkt insuline anders in je lichaam, doordat je stofwisseling anders verloopt bij hogere temperaturen. Dat betekent dat je minder of soms juist meer insuline nodig hebt, of dat je anders reageert op medicijnen. Het advies is om met je behandelaar te overleggen wat voor jou de beste manier is om daarmee om te gaan. Gebruik je insuline, dan moet je bovendien opletten dat die niet te warm wordt, want dan kan hij zijn werking verliezen. En kijk uit met de zon. Als je verbrandt, betekent dat een soort ontstekingsreactie in je lijf. Bij een ontsteking gaat je diabetes ontregelen. 

3. Wees voorbereid!

Het is slim om zelf genoeg diabetesspullen mee te nemen zodat je genoeg kunt meten en spuiten. Vaak zijn die in het buitenland lastig te verkrijgen, of het scheelt een zoektocht naar precies jouw product en merk. Verdeel de spullen ook over twee tassen. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je extra bagage meenemen als je diabetes hebt. Dat kan soms wel vijf of tien kilo zijn. Vraag daarom vooraf welke mogelijkheden er zijn.

4. Check de kleine lettertjes

Vaak staat er bij reisverzekeringen in de kleine lettertjes dat kosten die je maakt voor een aandoening die al had voordat je op vakantie ging, zoals diabetes, niet worden vergoed. Dan kom je dus wel in de problemen als je door een hypo in een ziekenhuis terecht komt. 
Meer tips over diabetes en vakantie vind je hier op onze website. #ditisdiabetesvoorIngeopvakantie.________________________________________________________
¹,² N= 299 via een vakantie-poll op de Facebook-pagina van het Diabetes Fonds. 192 mensen met diabetes zeggen: nee, niets houdt me tegen (64%) tegenover 107 mensen met diabetes: ja, ik kies zorgvuldig (36%).

Bron: Diabetesfonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen