Studentententeam TU Delft laat dwarslaesiepatiënten opzij stappen

Op 13 augustus presenteert Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, hun vierde prototype van het exoskelet op de Markt in de binnenstad van Delft. Exoskeletten zijn robotische harnassen waardoor mensen met een dwarslaesie weer uit hun rolstoel kunnen opstaan en lopen. Nieuw in deze versie van het exoskelet is de zijwaartse beweging van de heup, waardoor zijstappen mogelijk zijn. Ook is het bij dit vierde prototype makkelijker om aanpassingen te doen aan het exoskelet waardoor er nog meer rekening gehouden kan worden met de wensen van gebruikers.

Zijwaartse beweging

Jorick Kamphof, Team Manager van Project MARCH, vertelt over het nieuwe heupgewricht: “Om ervoor te zorgen dat het exoskelet in de toekomst op straat te zien is, moeten de bewegingsmogelijkheden van het exoskelet nog verbeteren. Mede hierom hebben we dit jaar een nieuw heupgewricht toegevoegd. Het maken van zijstappen wordt hierdoor mogelijk. Dit zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken.”

Snelle aanpassingen

Om het exoskelet in de toekomst toegankelijk te maken voor een grotere groep is het belangrijk dat er rekening gehouden kan worden met verschillende personen. Er is afgelopen jaar door de studenten gewerkt aan een systeem waarmee het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen makkelijker wordt gemaakt. Kamphof legt uit: “Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld grotere stappen wil maken, is dit voor ons nu gemakkelijk te implementeren. Hierdoor kan er snel worden ingespeeld op de persoonlijke wensen van de gebruiker. Ook is er rekening gehouden met een zo eenvoudig mogelijk ontwerp, zodat de onderdelen snel en makkelijk vervangen kunnen worden. Hopelijk maakt dit het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld mensen met uiteenlopende lichaamsbouw in hetzelfde exoskelet te laten lopen en kunnen we zo het exoskelet klaarstomen voor de toekomst.”

Cybathlon

Het te onthullen exoskelet zal in september in Zwitserland meedoen aan de Cybathlon. In deze wedstrijd strijden mensen met een lichamelijke handicap met behulp van de modernste technische ondersteuningssystemen, zoals het exoskelet, tegen elkaar. Er zullen hier dagelijkse obstakels die met een rolstoel of met de huidige exoskeletten niet of lastig te overwinnen zijn, zoals een slalom, trap en een schuine helling, overwonnen moeten worden. Kamphof: “Tijdens de Cybathlon zal duidelijk worden hoe de toevoegingen van dit jaar zich in de praktijk bewijzen. Wij willen de wedstrijd winnen om zo aan te tonen dat we, na de winst van vorig jaar, als Nederlands studententeam nog steeds voorop lopen als het gaat om exoskelet-technologie.”

Bron: TU Delft