Innovatieve sensor geeft nieuwe impuls in strijd tegen decubitus.

Array

Decubitus is extreem pijnlijk voor patiënten, verhoogt de werkdruk van verpleegkundigen en kost jaarlijks €450 miljoen. Bijna 10% van de cliënten in zorginstellingen ontwikkelen doorligplekken, terwijl deze complicatie te voorkomen is. Momo Medical en verpleegkundigen gaan samen de strijd aan om decubitus terug te dringen. De Momo BedSense brengt het liggedrag van een cliënt in kaart dankzij slimme sensoren en met behulp van geavanceerde algoritmes. Op een praktische manier wordt dit teruggekoppeld naar de verpleegkundigen zodat er preventief gehandeld kan worden.

Decubitis

Bijna de helft van de mensen in het ziekenhuis en in verpleeghuizen hebben risico op decubitus. Decubitus, ook wel doorligwonden, komt vaak voor bij bedlegerige mensen die zelf niet van houding kunnen veranderen of niet voelen wanneer dat nodig is. Als een doorligwond eenmaal ontstaan is, geneest deze langzaam en soms zelfs niet meer. Het verzorgen van decubitus is intensief werk en bovendien hele dure zorg.

De toenemende tekorten in de zorg bewegen Delftse ondernemers ertoe zich te verdiepen in waar een nieuwe oplossing een groot verschil kan maken. Decubitus blijkt een ongrijpbaar medisch probleem waar veel leed bij komt kijken. Want het voorkomen van decubitus is mogelijk, al zijn er zeker uitdagingen. Verpleegkundigen komen dagelijks met deze problematiek in aanraking en speelden een essentiële rol in het ontwikkelen van het hulpmiddel voor decubitus preventie – de BedSense.

Uit het klinisch onderzoek bij Reinier de Graaf Gasthuis bleek de BedSense de preventieve aanpak te versterken. Sinds deze week ligt de BedSense onder het matras bij kwetsbare ouderen op de afdeling interne geneeskunde. Melanie de Cock (hoofd interne verpleegafdeling): ”Een groot deel van de ouderen zijn tijdens ziekenhuisopname extra kwetsbaar. Decubitus willen we zoveel mogelijk voorkomen, want het heeft grote invloed op het herstel. De BedSense helpt ons daar op een slimme manier bij.”

Innovatiefonds

Sinds deze zomer is de BedSense officieel op de markt in Nederland. In twee jaar tijd werd de BedSense ontwikkeld en gecertificeerd als medisch hulpmiddel. De snelheid waarmee het tot stand is gekomen is mede mogelijk gemaakt door een investering van het Innovatiefonds FundiQare.

De BedSense moet de steun en toeverlaat zijn voor de verpleegkundigen voor decubituspreventie. “Ide Swager (co-founder): We gaan de BedSense uitbreiden om verpleegkundigen meer ondersteuning te geven voor de essentiële zorg in en rond het bed, zodat zij zich kunnen blijven richten op het menselijke contact.”

Momo Medical, opgericht in 2017 en gevestigd in de YES!Delft incubator, is een initiatief van de Delftse ondernemers Ide Swager en Menno Gravemaker. In twee jaar zijn ze gegroeid naar 12 FTE en hebben ze de BedSense ontwikkeld, klinisch onderzocht en medisch gecertificeerd.

Innovatiefonds FundIQare is een samenwerkingsverband van investeerders – Fundis, regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland InnovationQuarter en Noaber Foundation (via investeringsarm Noaber Ventures). De initiatiefnemers richten zich op zorginnovaties die de kwaliteit van leven voor kwetsbare ouderen, chronisch zieken en/of mantelzorgers verbeteren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen