‘Behandelingen met nieuwe anti-kankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet’

Array

Behandelingen met nieuwe antikankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet, stelt onderzoeker Christine Boers-Doets. Zij ontwikkelde daarom een systematische en patiëntgestuurde methode om met de bijwerkingen van anti-kankertherapieën om te gaan. Ze promoveert op 4 september aanstaande op dit onderwerp aan de Universiteit van Leiden.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 116.000 mensen kanker. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort kanker is een andere ziekte met een eigen behandeling. Veel patiënten krijgen een behandeling met medicijnen voorgeschreven. Een behandeling met medicijnen kan enkele maanden tot 10 jaar en zelfs levenslang nodig zijn.

Verspilling gemeenschapsgeld en kwaliteit van leven

“Maar veel patiënten haken vervroegd af omdat zij de bijwerkingen niet verdragen”, zegt Boers-Doets, die hier jarenlang onderzoek naar deed. “En daarmee wordt de behandeling een stuk minder effectief.” Professionals zijn niet getraind in het adequaat behandelen van bijwerkingen. Dat kan ook niet anders, want er bestaat geen officiële opleiding hiervoor. Hierdoor worden veel dure geneesmiddelen wel bij de apotheek opgehaald, maar vervolgens niet door patiënten gebruikt. “Dit kost ons veel gemeenschapsgeld en de kwaliteit van leven van patiënten gaat achteruit. Terwijl patiënten gemiddeld 5 maanden langer kunnen leven als zij zelf de bijwerkingen monitoren.” Een studie van Ethan Bash en zijn team toonde dit al eerder aan. 

Boers-Doets: “Door bijwerkingen gestructureerd te managen, kunnen patiënten met kanker vaker hun behandeling voltooien zoals gepland. Dit is niet alleen goed voor de patiënten zelf, maar ook voor alle andere betrokken partijen inclusief de staatskas.
Daarom is het hoog tijd om maatregelen te treffen hoe de bijwerkingen voorkomen of tegengegaan kunnen worden.”

Promoveren


Tijdens haar werk met kankerpatiënten nam zij zich al voor om hun lijden te verminderen. 
Dat met haar methode de kosten in de gezondheidszorg ook teruggedrongen kunnen worden, is uiteraard ook ‘mooie winst’. De onderzoeker: “Want als de dure medicijnen vanwege aanhoudende bijwerkingen niet worden ingenomen, is het voorschrijven ervan pure geldverspilling.”

Boers-Doets promoveert op 4 september aanstaande op het onderwerp aan de Universiteit van Leiden.

Bron: CancerMed

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen