Onderzoek en onderwijs in de kijker tijdens bezoek president Tshisekedi aan het ITG

0
793

Vandaag bracht de Congolese president Félix Tshisekedi een bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Tijdens zijn bezoek aan het Instituut werd de nauwe samenwerking van het ITG en zijn Congolese partners op gebied van onderzoek en onderwijs in de verf gezet. De presidentiële delegatie werd hartelijk ontvangen door de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, de Antwerpse gouverneur Cathy Berx en de directeur van het ITG, Dr. Marc-Alain Widdowson. Het bezoek van de Congolese president aan het ITG maakt deel uit van een staatsbezoek om de relaties tussen België en DR Congo te bestendigen.

Al sinds jaar en dag bouwt het ITG samen met Congolese onderzoeks- en onderwijsinstellingen aan wetenschappelijk vooruitgang voor een betere gezondheid voor iedereen. “Vandaag werkt het ITG intens samen met Congolese partnerinstituten op gebied van onderzoek, onderwijs en capaciteitsversterking. Een gelijke samenwerking waarin beide partijen leren van elkaar staat centraal in deze partnerschappen,” zegt Dr. Marc-Alain Widdowson, kersverse directeur van het ITG. De samenwerking met de Congolese partnerinstituten wordt structureel gefinancierd door het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking.

Congolese president Tshisekedi

Tijdens het bezoek van de Congolese president kwam het slaapziekteproject uitgebreid aan bod. Twee jaar geleden gaven de Belgische en Congolese overheden en de Bill and Melinda Gates Foundation groen licht om slaapziekte te elimineren tegen 2030. Het ITG en het Congolese Programme National de Lutte contre la Trypanosomiase Humaine coördineren dit project. Ze bundelen de Congolese expertise en werken samen met talloze wetenschappelijke instellingen en uitvoerende instanties. De president kreeg tijdens zijn bezoek met eigen ogen de tseetseevlieg, die slaapziekte overdraagt, te zien en ontving een wetenschappelijke show & tell over de diagnostiek waarmee slaapziekte wordt gedetecteerd. Het ITG produceert en verspreid jaarlijks meer dan twee miljoen testen om slaapziekte op te sporen over heel de wereld.

Ook het onderzoek van het ITG tijdens uitbraken van ebola, chikungunya, etc. in DR Congo kwamen uitgebreid werd belicht tijdens het presidentiële bezoek. Wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot levensreddende inzichten wanneer zich een nieuwe uitbraak voordoet. In een sterk onderling verbonden wereld is het van vitaal belang dat het ITG blijft innoveren en zijn onderzoekscapaciteit voor uitbraken ontwikkelt en stand-by is om naar een uitbraak te reizen om onderzoek uit te voeren, waar ook ter wereld. 

Afgelopen tien jaar volgden maar liefst meer dan 300 Congolese studenten een opleiding aan het ITG. In dezelfde tijdsspanne voltooiden veertien Congolese studenten hun doctoraat aan het ITG. Twee studenten en een alumnus getuigden aan de Congolese president over hun keuze voor het ITG. Elk jaar ontvangt het ITG meer dan 600 studenten vanuit de hele wereld om zich te specialiseren in tropische geneeskunde en internationale gezondheid.

Bron: ITG