Inspecties houden zorgen over functioneren Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) is er in de eerste vier maanden van dit jaar nog niet in geslaagd zijn wachtlijst te verkleinen. De RvdK werkt aan verbetermaatregelen maar kan niet aangeven of die vruchten afwerpen. De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) en de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) blijven daardoor zorgen houden over de veiligheid van kinderen op de wachtlijst, melden zij in een brief aan de RvdK.

Geen vooruitgang

De Inspecties zien geen vooruitgang in de manier waarop de RvdK zijn vorderingen presenteert. De RvdK kan de Inspecties onvoldoende duidelijk maken hoe hij zicht houdt op de veiligheid van kinderen die op een onderzoek wachten.

In de gehele jeugdzorgketen wachten kinderen op passende hulp. Deze brede wachtlijstproblematiek neemt echter niet weg dat de RvdK inzichtelijk moet maken wat hij er aan doet om het aantal wachtende kinderen bij zijn organisatie terug te dringen.

Verbeterplan

In zijn verbeterplan ‘Versnellen naar 2020’ heeft de RvdK gesteld dat per januari volgend jaar maximaal 750 kinderen op de wachtlijst staan die niet langer dan tien dagen wachten op een onderzoek. De RvdK geeft aan dit doel niet te halen, maar licht dit niet verder toe. De tweede voortgangsrapportage over het verbeterplan geeft volgens de inspecties onvoldoende inzicht in het effect van de verbeteracties. Daarnaast geeft de RvdK de inspecties onvoldoende zicht op de mate waarin hij grip en controle heeft op zijn voortgang.

De inspecties hebben er bij de RvdK en de opdrachtgever op aangedrongen meer inzicht te bieden in de effecten van de verbetermaatregelen. In een overleg tussen de RvdK, de opdrachtgever en de inspecties zijn hierover afspraken gemaakt. De aanstaande voortgangsrapportage dient wél een volledig beeld te geven over de voortgang van het verbeterplan, hoe hij zicht houdt op de wachtende kinderen en hoe deze zo snel als mogelijk worden geholpen.

Bron: Inspectie Veiligheid en Justitie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen