Studenten TU Delft zetten belangrijke stap richting succes tijdens de Olympische Spelen voor Exoskeletten in 2020

Array

Een spannend moment voor Project MARCH, een studententeam van de TU Delft. Op 20 september demonstreerde het team hun zelfgebouwde exoskelet tijdens een demonstratie in Rapperswil, Zwitserland. Een exoskelet is een robotisch harnas dat mensen met een dwarslaesie in staat stelt uit hun rolstoel op te staan en te lopen. Tijdens de demonstratie moest teamlid en dwarslaesiepatiënt Sjaan Quirijns met het exoskelet verschillende obstakels overwinnen. 

Het lukte Sjaan om op te staan uit een diepe stoel, over een trap heen te lopen en zijwaarts over gekanteld terrein te wandelen.  Deze demonstratie was het eerste echte meetmoment met één van de directe tegenstanders van de “olympische spelen voor exoskeletten”, de Cybathlon 2020 die in mei volgend jaar zal plaatsvinden. Tijdens deze wedstrijd nemen vijftien teams van over de hele wereld het tegen elkaar op met hun exoskeletten op een parcours van obstakels. De Cybathlon wordt ook wel gezien als de obstacle run voor exoskeletten.

Nieuw obstakel overwonnen


Belangrijk voor het Delftse team was het oefenen van een nieuw obstakel, het gekantelde terrein. Dit obstakel zal tijdens de Cybathlon van 2020 een onderdeel zijn van het raceparcours.  

Afgelopen jaar voegde het team een nieuw heupgewricht toe waardoor het mogelijk werd om een zijstap te zetten. Door gebruik te maken van deze extra bewegingsmogelijkheid wist het team het nieuwe obstakel tijdens de demonstratie in Zwitserland te overwinnen. Het andere Zwitserse team dat meedeed met de demonstratie lukte dit helaas nog niet. 

Het delen van kennis, ervaringen en innovaties staan bij dit soort demonstraties centraal omdat alle teams werken aan een gemeenschappelijk einddoel: mensen met een dwarslaesie weer laten lopen. Naast het demonstreren van de mogelijkheden van beide exoskeletten, werd ook elkaars techniek uitgebreid bekeken. Zo waren de ingenieurs van Varileg onder de indruk van de zijwaartse stap en de snelle loopbeweging van Project MARCH. Het Project MARCH team prees Varileg’s bijzondere aandrijftechniek, waarmee zij een natuurlijkere beweging van het menselijk gewricht kunnen nabootsen.

Voorbereiding grote competitie


De komende maanden zullen in het teken staan van het doorvoeren van nog meer verbeteringen. Een nieuwe groep studenten neemt het nu over en zal hier mee aan de slag gaan. Dwarslaesiepatiënt Quirijns blijft ook de komende tijd nog betrokken bij het project.

Op de vraag of het team uit Delft, net als in 2018, de internationale wedstrijd volgend jaar weer gaat winnen, reageert Quirijns enthousiast: “Natuurlijk gaan we voor de winst. Maar daar doen we het niet alleen voor. Samen met alle andere teams delen we kennis. We hebben namelijk allemaal hetzelfde uiteindelijke doel: exoskelettechnologie verbeteren.”

Over de Cybathlon 

      
De organisatie achter de Cybathlon is in 2013 opgezet om een platform te bieden voor de ontwikkeling van technische hulpmiddelen voor mensen met een handicap. In 2016 werd de eerste competitie georganiseerd. De obstakels die tijdens de competitie zelfstandig moeten worden overwonnen zijn vertalingen van situaties die in het dagelijks leven met een rolstoel niet te overkomen zijn. Zoals het zitten en opstaan uit een diepe sofa, traplopen en het lopen op een schuine helling.

Verder worden de obstakels tijdens elke editie lastiger gemaakt om zo innovaties te stimuleren. Een recent voorbeeld is de toevoeging van een obstakel waarbij er bekers op een tafel gestapeld moeten worden, zodat de stabiliteit van het exoskelet op de proef gesteld wordt. Sjaan Quirijns: “Het is mooi om te zien hoe de organisatie van de wedstrijd de taken zo aanpast dat ze steeds weer een nieuwe uitdaging voor ons – en alle andere teams – vormen.”

Bron: Project MARCH

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen