Achtergrond bij Spinozawinnaar Yvette van Kooyk

Array

Yvette van Kooyk, hoogleraar Moleculaire Celbiologie en Immunologie, ontving gisteren de Spinozapremie 2019 voor haar baanbrekende werk in de immunologie.

Verwonderen

Wat immunologie is, vertellen Yvette van Kooyk en een aantal van haar bevlogen collega’s in de online Spinoza Special. De onderzoekers kunnen immuuncellen activeren om tumoren aan te vallen bij kanker. Of juist tot rust manen bij auto-immuunziekten en infectieziekten zoals HIV. Lees hoe ze zoeken naar een vaccin tegen kanker en hoe ze zich verwonderen over ons ingenieuze afweersysteem. In de special is een film te zien waarin Van Kooyk vertelt dat ze haar premie van 2,5 miljoen euro wil besteden aan onderzoek én aan educatieve kunst.

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederland voor voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft.

Lees hier de Spinoza Special!

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen