Lancering bouw citizen science game van tegen lymfklierkanker

Lancering bouw citizen science game van Europa door Games for Health Europe.

Op 7 oktober tijdens het 9e Games for Health Europe Congres is de lancering van een nieuw citizen science project: UNMASK. Gamers helpen de onderzoekers van Stichting Lymph&Co in de strijd tegen lymfklierkanker. Deze game is een spel in de strijd tegen kanker.

UNMASK

Door het spelen van UNMASK word je een superheld en strijd je mee in het gevecht tegen lymfklierkanker. Al gamend help je onze superwetenschappers om complexe puzzels op te lossen die zij bij hun onderzoeken tegenkomen. Die bestaan soms uit wel 10.000 miljard stukjes. De game UNMASK gaat ervoor zorgen dat de oplossing van deze puzzel veel sneller gevonden wordt. Niet alleen door de wetenschappers in het laboratorium, maar door iedereen en vanaf elke plek in de wereld. Tijdens de superheldeneditie van De Hollandse 100 op 15 maart 2020 wordt de game UNMASK officieel gelanceerd.

Bernhard van Oranje

Bernhard van Oranje had zelf lymfklierkanker. Er was tot 2013 geen stichting die geld inzamelde om onderzoek naar lymfklierkanker te financieren. Daarom is hij Stichting Lymph&Co gestart. De wetenschappers van het Amsterdam UMC, UMCG Groningen en UMC Utrecht hebben de afgelopen 4 jaar hard gewerkt om de lymfklierkankercellen te ontmaskeren. Dat everde een grote puzzel op. De volgende stap is het oplossen van deze ingewikkelde puzzel. Daar gaat de citizen science game UNMASK bij helpen.

Wat is een citizen science game?

Een citizen science game is een spel waarmee je de wetenschap helpt. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om mee te doen. Iedereen kan meedoen. Computers zijn dan wel heel slim en snel, mensen zijn nog steeds beter in het herkennen van patronen en het leggen van andere verbanden. UNMASK heeft als doel om data te sorteren, zodat de wetenschappers sneller aan het diepgaande onderzoek kan starten. Je helpt de wetenschap in de strijd tegen lymfklierkanker met jouw tijd en inzicht.

Feiten over lymfklierkanker

  • 1 op de 50 mensen krijgt in zijn of haar leven de diagnose lymfklierkanker
  • Lymfklierkanker is de derde kankersoort bij kinderen en jongvolwassenen
  • Lymfklierkanker is de vijfde kankersoort bij volwassenen
  • In Nederland krijgen 4000 mensen per jaar de diagnose lymfklierkanker
  • In Nederland overlijden 1000 mensen per jaar aan de ziekte

Bron: Games for Health Europe

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen