Hulp voor verstandelijk beperkte gevangenen schiet tekort

Rotterdamse wethouder noemt huidig beleid dom

Dertig tot vijfenveertig procent van de gedetineerden in Nederland kampt met een licht verstandelijke beperking. Deze groep pleegt lichte, maar ook zware misdrijven, variërend van kruimeldiefstal tot moord. Deze zogenaamde criminele lvb’ers wordt niet als aparte groep erkend en geholpen. Hierdoor is het voor hen moeilijker om na een gevangenisstraf uit de criminele wereld te blijven en vervallen ze vaker in recidive, dat blijkt uit de uitzending van het EO-programma NieuwLicht van maandagavond.  

Draaideurcrimineel

Presentator Tijs van den Brink sprak in NieuwLicht onder meer met draaideurcrimineel Siem, die een licht verstandelijke beperking heeft. Siem kwam al op jonge leeftijd in de criminaliteit terecht, en heeft veel misdrijven gepleegd, waaronder geweldsmisdrijven. Siem heeft pas sinds korte tijd hulp en probeert nu op het rechte pad te blijven.  

Licht verstandelijk beperkt

Hulpverleners met verstand van zaken pleiten ervoor dat licht verstandelijk beperkte gedetineerden al in de gevangenis begeleiding krijgen van hulpverleners. Wethouder Sven de Langen (CDA) uit Rotterdam, die wel al bezig is met beleid voor deze doelgroep, denkt zelfs dat ze langdurige of misschien wel levenslange begeleiding nodig hebben. In het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag, waarin de uitzending van NieuwLicht besproken werd, noemt de Rotterdamse wethouder het huidig beleid van gemeenten dom, omdat de kosten door het niet speciaal begeleiden van deze groep kwetsbare mensen veel hoger zijn dan als er wel speciaal beleid zou zijn. 

Nauwelijks als aparte groep erkend

Dat veel gedetineerden een laag IQ hebben, is bekend. Dat ze nauwelijks als aparte groep worden erkend, aangesproken en begeleid, weet haast niemand. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor ex-gedetineerden die in hun gemeente komen wonen. De problemen met licht verstandelijk beperkten kosten hen veel geld, bijvoorbeeld aan daklozenopvang, verslavingszorg en schuldhulpverlening. Ook is er veel recidive onder licht verstandelijk beperkten. De meeste gemeenten hebben echter geen aparte aanpak voor deze groep, terwijl dat wel nodig is. Ook strafrechtadvocate Natacha Harlequin pleit voor een nieuwe aanpak. In haar optiek is het huidige beleid teveel gericht op vergelding, terwijl dat bij deze doelgroep niet werkt. Ze is voorstander van minder straffen, meer hulp. “In de gevangenis leer je echt helemaal niets.”
Uitzending NieuwLichtUitzending Dit Is De Dag

Foto: Still uit de uitzending Nieuwlicht van maandagavond 14 oktober

Bron: EO