Kinderen met erfelijk hoog cholesterol worden door behandeling gezond ouder

Array

Patiënten met erfelijk verhoogd cholesterol hebben baat bij behandeling vanaf de kindertijd. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC waarbij kinderen met erfelijk verhoogd cholesterol twintig jaar zijn gevolgd. De patiënten begonnen tussen hun achtste en achttiende jaar met statines. Slechts één van deze patiënten had hartklachten twintig jaar later, terwijl een kwart van hun ouders al voor het veertigste levensjaar een hartinfarct kreeg. De resultaten staan donderdag 17 oktober  in The New England Journal of Medicine.

Familiaire hypercholesterolemie

Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een veel voorkomende erfelijke aandoening waarbij patiënten vanaf de geboorte een sterk verhoogd cholesterol hebben. Hierdoor hebben zij een hoog risico op vroegtijdige hart- en vaatziekten. Patiënten met FH worden daarom met cholesterolverlagende medicijnen behandeld, waarvan statines de belangrijkste zijn.

Omdat er aanwijzingen zijn dat bij patiënten met FH al op jonge leeftijd schade aan de slagaders ontstaat, adviseren artsen deze patiënten vanaf acht jaar te behandelen met statines. Of dit leidt tot minder hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd, was onbekend. De resultaten uit deze nieuwe studie geven aan dat deze behandeling zinvol en veilig is.

Twintig jaar volgen


De onderzoekers volgden gedurende twintig jaar ruim tweehonderd kinderen met FH die tussen de acht en achttien jaar begonnen met het innemen van statines. De kinderen werden vergeleken met hun broers en zussen (zonder FH) en met hun ouders (met FH) voor wie statines pas vanaf volwassen leeftijd beschikbaar waren.

Uit de resultaten bleek dat geen van de behandelde kinderen na twintig jaar was overleden door hart- en vaatziekten. Slechts één patiënt werd behandeld voor ‘pijn op de borst’. Dit in tegenstelling tot de ouders: ruim een kwart van hen kreeg voor het veertigste levensjaar problemen met hart en vaten; zeven procent overleed daaraan.  

Cholesterolwaarden

De behandelde patiënten hadden nog steeds hogere cholesterolwaarden maar er was geen verschil meer in de conditie van de slagaders tussen de patiënten en hun gezonde broers en zussen. Arts- onderzoeker Ilse Luirink: “De vraag is nu of deze patiënten gevrijwaard blijven van hart- en vaatziekten als ze ouder worden en daarom blijven we deze onderzoeksgroep volgen”.

Deze studie is mogelijk gemaakt met een subsidie van AMC Foundation.

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen