BEATVIC – een psychomotorische weerbaarheidstraining voor mensen met een psychose

Array

In films, kranten en andere media wordt er vaak een link gelegd tussen psychose en agressie of geweld. Maar mensen met een psychose zijn vaker slachtoffer van een misdrijf dan dader. Er is echter nog geen effectieve methode voorhanden om te voorkomen dat deze patiënten slachtoffer worden van geweld. Daarom heeft de onderzoeksgroep waar Van der Stouwe deel van uit maakt een psychomotorische weerbaarheidstherapie (BEATVIC) ontwikkeld. In dit proefschrift onderzoekt Van der Stouwe of deze methode de patiënten mogelijk kan helpen om hun gedrag te veranderen en of er veranderingen te zien zijn in de hersenen.

De deelnemers waren zelf positief over de therapie, maar op basis van de vragenlijsten werd op korte termijn geen gedragsverandering gevonden. In het tweede deel van haar onderzoek bekeek Van der Stouwe de hersenen van de patiënten met behulp van fMRI. Mensen die slachtoffer van geweld waren geweest bleken voor de therapie vaker last te hebben van een bevries-respons in reactie op dreigende gezichten. Na de therapie werden met behulp van fMRI veranderingen waargenomen, die duiden op meer alertheid bij dreigende gezichten.

Victimization in psychosis

A body-oriented and social cognitive approach

Promotie:E.C.D. (Elise) van der Stouwe, MSc
Wanneer:28 oktober 2019
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. G.H.M. (Marieke) Pijnenborg, prof. dr. A. (Andre) Aleman
Copromotor:dr. J.T. van Busschbach
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Curriculum Vitae

Elise van der Stouwe (1990) studeerde Psychologie en Neurowetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar promotieonderzoek was zij verbonden aan onderzoeksinstituut BCN-BRAIN van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Momenteel is zij werkzaam als postdoctoraal onderzoeker en psycholoog bij de afdeling Psychiatrie van het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: “Victimization in psychosis, a body-oriented and social cognitive approach”.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/(…)b1-a979-f6e7953b276c

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen