Nederlandse Vegetariërsbond heeft na 125 jaar wind mee

Array

’s Lands best bewaarde geheim viert jubileum met boek en diner 

Het ‘best bewaarde geheim van Nederland’ viert eind deze maand een heel opzienbarend jubileum: de Nederlandse Vegetariërsbond mag namelijk 125 kaarsjes uitblazen. Dit wordt gevierd met een boek, een jubileumdiner door sterrenrestaurant Vermeer en stand-upcomedy door Comedytrain-cabaretiers Howard Komproe en Kim Schuddeboom.

Verandering

Sinds de oprichting in 1894 zet de bond zich in voor de belangen van vegetariërs in ons land. Ruim 120 jaar gebeurde dit in relatieve stilte, maar daar is sinds kort verandering in gekomen. “We hebben eindelijk wind mee”, zegt Floris de Graad, directeur van de jubilerende bond. “We zijn al 125 jaar actief, maar relatief weinig mensen weten dat. Je zou kunnen zeggen dat we het best bewaarde geheim van Nederland zijn.”

Dierenwelzijn op de kaart


De Graad vervolgt: “Decennialang stond vegetarisme slechts bij een klein deel van de Nederlanders op de radar. Maar sinds de afgelopen vijf jaar is dierloos eten ineens hot en happening. Een geweldige ontwikkeling.” Niet alleen groeit het aantal vegetariërs, er zijn ook steeds meer flexitariërs. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 55 procent van de Nederlanders aangeeft minder vlees te willen eten. Ook wordt het veganisme, waarbij helemaal geen dierlijke producten worden gebruikt, steeds meer mainstream.

Supermarkten en restaurants houden sinds een paar jaar ook aanzienlijk meer rekening met dierenwelzijn en milieu. Het aantal vlees- en zuivelvervangers neemt in rap tempo toe. Ook in politiek Den Haag werden de afgelopen jaren meer beslissingen met betrekking tot dierenwelzijn genomen dan in de vijftig jaren daarvoor.

Vegabode en V-label


Op 30 september 1894 werd de Vegetariërsbond opgericht door de Rotterdamse arts A. Verschoor. Het doel: ‘De bevordering van de vegetarische leefwijze in de overtuiging dat deze strekt tot vermeerdering van gezondheid en levensgeluk en tot toeneming van beschaving en menschelijkheid’. De bond startte met ruim 30 leden, maar dat aantal groeide al snel. Na de Tweede Wereldoorlog, toen leden hun vleesbonnen konden inruilen voor bonnen voor vegetarische levensmiddelen, telde de bond een recordaantal lidmaatschappen: 5754. Momenteel heeft de bond 30.000 volgers van wie een kleine 5000 betalend lid zijn.

Sinds 1996 reikt de Vegetariërsbond het V-label uit, het officiële internationale keurmerk voor vegetarische producten. Op dit moment liggen meer dan 40.000 producten voorzien van het V-label in de schappen. Daarnaast is de bond licentiehouder van het keurmerk voor de horeca Gastvrij voor Vegetariërs. Zo’n 250 restaurants, hotels en cafés mogen dit keurmerk inmiddels voeren.

‘Halvering vleesconsumptie in 2040’


Dirk-Jan Verdonk promoveerde aan de Universiteit Utrecht op de geschiedenis van vegetarisch en veganistisch eten in ons land. Verdonk: “In de tijd dat de Vegetariërsbond werd opgericht waren er schrijvers die vergezichten maakten over hoe we in het jaar 2000 in een soort heilstaat zouden leven, met een nieuw type mens dat geen vlees at.” Dat vergezicht is weliswaar een utopie gebleken, maar de afgelopen jaren maken vleesvervangers zó’n grote opkomst dat dat wel eens heel snel zou kunnen veranderen, meent Verdonk. “Als je kijkt naar de gigantische voordelen voor mens, milieu en natuur is het een no-brainer: natúúrlijk hebben vleesvervangers de toekomst.”

De Graad stemt hier mee in: “De cijfers liegen niet en ook als individu kun je echt wat bijdragen. Als een gezin één keer per week geen steak eet, besparen ze op jaarbasis een hoeveelheid CO2-uitstoot die gelijkstaat aan het jaarlijkse stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Vegetarisch eten heeft de toekomst.”

Die ontwikkeling zal vanaf nu in razend tempo versnellen, vermoedt Verdonk. Hij voorziet een verschuiving die we allemaal nog gaan meemaken: “Ik denk dat in het jaar 2040 onze vleesconsumptie in het westen al is gehalveerd.”

Comedy en challenge


Het jubileum wordt groots gevierd met een jubileumdiner door sterrenrestaurant Vermeer en een stand-up door Comedytrain-cabaretiers Howard Komproe en Kim Schuddeboom waarin zij de vegetariërs flink op de hak nemen. De afgelopen week is bovendien een aantal BN’ers de Vega-challenge aangegaan. Zij hebben zeven dagen lang vegetarisch gegeten. Tijdens het diner vertellen acteur Joost Buitenweg, actrice Elle van Rijn en SLAM!-dj Joost Burger hoe de challenge hen is bevallen. 

Tijdens het diner zal bovendien onderzoeker Dirk-Jan Verdonk een eerste exemplaar van zijn boek ‘Dierloos. Een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland’ overhandigen aan Felix Bernet Kempers, de achterkleinzoon van Felix Ortt, voorzitter van de Vegetariërsbond in 1896.

Bron: Koolhoven & Partners

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen