Absence-epilepsie, waar ben je als je even ‘weg’ bent?

2Doc: Ik ben er even niet Woensdag 13 november, 22.55 uur, NPO 2

Met absence-epilepsie ben je een paar seconden ‘weg’, maar waar ben je dan? Filmmaker Maartje Nevejan vervlecht in 2Doc: Ik ben er even niet de multi-zintuigelijke ervaringen van jongeren met de kijk van wetenschappers en kunstenaars als Anish Kapoor op deze aandoening. In een ontdekkingstocht onderzoekt de film de kracht en de beperkingen van het bewustzijn. Want wat zie en ervaar je dan tijdens een korte hapering van het brein?

Grenzen van het bewustzijn

2Doc: Ik ben er even niet doet een poging om met behulp van kunst en wetenschap de ervaring van een epilepsie-absence te vangen. Via jongeren die aan absence-epilepsie lijden en hun samenwerking met kunstenaars ondervraagt Ik ben er even niet het verschijnsel als veel meer dan alleen een aandoening. Een bezoek aan kunstenaar Anish Kapoor en zijn werken met het pigment Vantablack, het zwartste zwart dat op dit moment bestaat, roept vragen op over de grenzen van het bewustzijn. Daarmee levert de film een bijdrage aan het veel bredere discours over de relatie tussen realiteit en verbeelding.  

Eigen ervaring

Filmmaker Maartje Nevejan kent absences uit eigen ervaring en heeft een zoon die ze ook had. “Mijn eigen zoon zette mij als filmmaakster aan het denken toen hij als achtjarige voor een kunstwerk stond en zei: ‘Zo voelt het!’. Waar eeuwenlang gedacht is dat er kortsluiting was in de hersenen, met bewustzijnsverlies als resultaat, hebben we door jongeren te koppelen aan kunstenaars vormgegeven dat er wel degelijk ervaringen zijn. Kunst geeft ons nieuwe inzichten op oude paradigma’s.”


Uitzending: woensdag 13 november om 22.55 uur op NPO 2Website: vpro.nl/ikbenerevenniet Zichtlink beschikbaar

If You Are Not There Where Are You?

De documentaire Ik ben er even niet is onderdeel van het transmediaproject ‘If You Are Not There, Where Are You?’ (IYANTWAY). Dit project zoekt taal voor de multi- zintuiglijke ervaring van afwezigheid. En als je dan even weg bent, waar ben je dan? Via kunst en wetenschap doorbreekt If You Are Not There, Where Are You? de stilte rond absence-epilepsie bij kinderen en jongeren.Meer informatie: areyouthere.nl

Bron: VPRO Publiek en Marketing

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen