Mantelzorg krijgt in 2020 nog meer waardering in Den Haag

De gemeente Den Haag heeft grote waardering voor al die mantelzorgers die, uit persoonlijke betrokkenheid, zorgen voor een naaste. In 2020 wil de gemeente die waardering nog beter aan laten sluiten op de behoefte in de stad. Daarom gaat de gemeente samen met mantelzorgers en betrokken organisaties om tafel om het aanbod aan geschenken en aan faciliteiten voor mantelzorgers uit te breiden en te verbeteren.

Extra waardering

Het is deze week de Haagse Week van de Mantelzorg. Daarom wil de gemeente Den Haag extra waardering uitspreken voor het intensieve werk van mantelzorgers. Volgens zorgwethouder Kavita Parbhudayal zijn zij onmisbaar voor Den Haag. De wethouder vindt mantelzorg zo belangrijk dat zij dit zelfs bij haar aanstelling als speerpunt heeft benoemd. ‘De vraag naar zorg groeit en mensen willen langer thuis blijven wonen. Dat zou niet kunnen zonder de hulp van al die duizenden mensen die voor een zieke partner, gehandicapte kind of langdurig zieke buurman zorgen. En dat allemaal omdat ze zich persoonlijk betrokken voelen. Mantelzorg is immers geen keus, het overkomt je. Ik wil daarom mijn waardering uitspreken voor mantelzorgers, maar er vooral ook voor zorgen dat zij voldoende ondersteund worden.”

Respijtkaart

De gemeente Den Haag faciliteert grotere en ook veel kleine organisaties die mantelzorgers ondersteunen en biedt zelf ook instrumenten aan om mantelzorgers te ondersteunen. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld de respijtkaart per stadsdeel uitgebracht. Op deze kaart staat waar de mantelzorger, zorg voor zichzelf kan vinden. De respijtkaart is beschikbaar bij huisartsen, bibliotheken en Servicepunten XL.

Wethouder Parbhudayal nam zelf een tijd geleden haar ouders in huis met het oog op de toekomst. Ze wil voor hen kunnen zorgen als ze zorgbehoevend worden. Ze benadrukt overigens dat dat nu nog niet het geval is, en haar ouders haar nu vooral ondersteunen tijdens haar drukke werkzaamheden. ‘Ik vind het heel mooi als mensen voor elkaar zorgen. Niet alleen familieleden, maar ook buren en buurtgenoten. We maken allemaal deel uit van de Haagse familie en het is fijn als je op je familie kunt rekenen’.

De week van de Haagse mantelzorg

Op 10 november is het de Landelijke Dag van de Mantelzorg en de start van de Haagse Week van de Mantelzorg. Samen met zo’n 25 partners in de stad heeft de gemeente een mooi programma van activiteiten samengesteld. Er zijn workshops, informatiebijeenkomsten, muziekoptredens, een ontbijt met de wethouder en nog meer. De gemeente heeft ook 50 kaarten beschikbaar gesteld , zodat Haagse mantelzorgers naar een Concert van het Residentieorkest in het Zuiderstrandtheater bij kunnen en krijgen 50 Haagse mantelzorgers de kans om bij Miracles of Music congres in Hilversum te zijn. Het volledig programma, inclusief aanmeldinformatie staat op denhaagmantelzorg.nl.

Credits voor de Waardering uit de webshop


Elk jaar mogen mantelzorgers cadeaus uitzoeken uit de webshop. Je moet je daarvoor wel aanmelden bij denhaagmantelzorg.nl/waardering-webwinkel.nl Je krijgt dan 100 ‘credits’ die je kunt inwisselen voor mooie of praktische cadeaus. Dat kan een Ritualspakket zijn, of toegang tot een wedstrijd van ADO Den Haag, maar bijvoorbeeld ook een VVV-bon.  

Bron: Gemeente Den Haag