Aanwijzing voor stichting Mosae Zorggroep

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft stichting Mosae Zorggroep een aanwijzing gegeven. Mosae verleent ouderenzorg en thuiszorg in Maastricht en omgeving. De zorg bij Mosae voldoet niet aan de normen voor verantwoorde en goede zorg.

Wat is er aan de hand?

De inspectie stelt vast dat Mosae tekortschiet op de thema’s deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid. Zo constateert de inspectie dat Mosae te weinig en onvoldoende deskundige zorgverleners inzet. Dit leidt tot een situatie waarbij de zorgaanbieder geen goede en veilige zorg kan bieden.

De inspectie volgt Mosae al enige tijd. In april 2019 werd Mosae onder verscherpt toezicht geplaatst. Mosae kreeg zes maanden de tijd om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren. De inspectie waardeert de inspanningen van Mosae om de problemen die er zijn op een structurele manier op te lossen. Dat neemt niet weg dat dit onvoldoende is gebeurd. Om die reden geeft de inspectie deze aanwijzing. Een aanwijzing is een bestuursrechterlijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder dwingt om de zorg te verbeteren.

De inspectie verwacht dat Mosae, ook gedurende het proces van een beoogde overname dat momenteel speelt, aandacht en focus houdt voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van zorg aan cliënten.

Hoe nu verder?

De aanwijzing valt uiteen in twee delen. Mosae krijgt uiterlijk tot en met 7 februari 2020 de tijd om medewerkers op een verantwoorde manier in te roosteren. Daaronder verstaat de inspectie dat  het zorgaanbod in alle diensten op alle afdelingen past bij de zwaarte van de cliënten en de behoefte aan zorg die zij nodig hebben. Ook moeten invalkrachten zelf rapporteren in cliëntdossiers.

Voor het tweede deel van de aanwijzing krijgt Mosae uiterlijk tot en met 7 mei 2020 de tijd. Daarin staat onder meer dat zorgverleners methodisch moeten werken. Ook dienen ze relevante gegevens voor goede zorg in het cliëntdossier vast te leggen. Daarnaast moet Mosae op systematische wijze gegevens verzamelen, registreren en analyseren over de kwaliteit en veiligheid van zorg. Dit heeft als doel om het kwaliteitsniveau van zorg te verbeteren.

Mosae mag geen nieuwe cliënten aannemen op de drie locaties van Mosae (Campagne, Scharwyerveld en Licht & Liefde), totdat de zorgaanbieder voldoet aan de kwaliteitseisen die de inspectie stelt in deze aanwijzing.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen