Treant helpt kinderen met poep- en plasproblemen tijdens speciaal spreekuur

Kinderen vanaf vier à vijf jaar met poep- en plasproblemen, kunnen bij Treant terecht tijdens het spreekuur dat speciaal voor deze klachten is ingericht. De problemen kunnen een lichamelijke of psychische oorzaak hebben, of veroorzaakt worden door een combinatie hiervan. Een kinderarts bekijkt samen met de urotherapeut wat er aan de hand is, om zo de beste behandeling voor het kind te bepalen.

Soms simpel op te lossen

Kinderen vanaf een jaar of vier hebben soms problemen met plassen of poepen. Ze verliezen ontlasting, hebben nog regelmatig een natte broek overdag of kunnen in de nacht hun plas nog niet goed ophouden. Het kan een lichamelijke of psychische oorzaak hebben, maar heel vaak is er sprake van een combinatie van deze factoren. Soms is de oorzaak heel duidelijk en simpel op te lossen, soms is het wat ingewikkelder en is meer begeleiding nodig. De huisarts kan kinderen met deze klachten doorverwijzen naar het speciale spreekuur.

Speciaal spreekuur

De kinderarts start het onderzoek tijdens het eerste bezoek. Vervolgens krijgt het kind een uitgebreide screening. Zo wordt er geplast op een speciale wc, die inzicht geeft in hoe goed een kind bijvoorbeeld zijn blaas kan leegplassen en hoe hard hij plast. Vervolgens maakt het team een plan van aanpak om stap voor stap van het probleem af te komen. Verdere begeleiding en behandeling verzorgt de urotherapeut. Dit is een medisch pedagogisch medewerker of verpleegkundige die een speciale opleiding heeft gedaan voor kinderen met plas- en poepproblemen. Zo nodig wordt een fysiotherapeut of orthopedagoog betrokken bij de behandeling. 

‘Het spreekuur is niet nieuw bij Treant, maar we brengen dit spreekuur toch graag opnieuw onder de aandacht van huisartsen, ouders en verzorgers. Ouders en kinderen schamen zich soms en wachten daardoor te lang om hulp te vragen. Die schaamte is echt niet nodig; deze problemen komen erg veel voor’, aldus Karolien Robbe, medisch pedagogisch medewerker en urotherapeut bij Treant.

De Plasklas


Ook al doet de naam anders vermoeden, de plasklas betekent niet dat een klas vol kinderen les krijgt in het plassen en poepen. De plasklas is een individuele ‘les’ voor een kind die wordt gegeven door de urotherapeut. Deze les duurt wat langer dan een gewoon polikliniek bezoek, zodat er genoeg tijd is om alles te bespreken. ‘Als we samen met het kind aan de slag gaan met trainen van de blaas en andere oefeningen is het erg belangrijk dat het kind zelf ook écht wat wil doen aan het probleem. Die motivatie van hem of haar, maar ook van de ouders is belangrijk voor het verminderen, dan wel het oplossen van de klachten. Het is zo mooi om te ervaren als een kind je nadien vertelt dat het zoveel beter gaat.’ vertelt Karolien trots.

Lianne Kriekjes (30) is moeder van Joël (5) en is erg blij met het speciale spreekuur: ‘Joël had voorheen meerdere ongelukjes per dag, maar na een bezoek aan de plasklas en door het gebruik van medicijnen die zijn blaas wat rustiger maken, gebeurt dit niet meer. Hij was altijd zo gefrustreerd als het mis ging. Geweldig om te zien hoe goed het nu gaat’.

Meer informatie

Treant heeft op alle drie ziekenhuislocaties een spreekuur. Heeft u vragen over het spreekuur? Neem dan contact op met het secretariaat van uw voorkeur.

Secretariaat Kindergeneeskunde:


Refaja
            0599 65 45 73 of 0599 65 45 74    elke werkdag van 8.30 – 16.30 uur

Scheper           0591 69 13 91      elke werkdag van 8.30 – 16.30 uur

Bethesda         0528 28 67 54    elke werkdag van 9.00 – 12.00 uur

                                      en maandag tot en met donderdag van 13.30 – 15.30 uur

Foto: Bianca Verhoef Fotografie

Bron: Treant Zorggroep

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen