2Doc: Moeder aan de lijn

Herhaling documentaire en nieuwe meet-ups

“Dan moet je nu gewoon luisteren naar mij, ik moest ook altijd naar jou luisteren!” Moeder weigert om op te staan terwijl Carin haar naar het ziekenhuis moet brengen. Na het zoveelste ‘nee’ verliest Carin haar geduld. De rollen zijn omgedraaid. Ineens heb je als dochter de zorg voor je bejaarde moeder. Hoe beïnvloedt deze nieuwe situatie hun verhouding?

Moeder aan de lijn van filmmaker Nelleke Koop is een intiem perspectief op de mantelzorg, wanneer drie dochters hun eigen leven noodgedwongen in de parkeerstand zetten.

Rollen draaien om

De rollen van ouder en kind draaien op deze manier genadeloos om in deze observerende en met vlagen pijnlijke documentaire. De dochters brengen een deel van hun werk­ en privéleven tot een halt, om er voor hun moeders te zijn en dreigen zichzelf weg te cijferen. Terwijl het zorgen in deze fase ook mooi en waardevol kan zijn. “Weet je”, zegt Elien tegen een vriendin, “ik kan hopen dat ik een nieuwe baan vind, maar mijn kinderen en mijn moeder, daarvan kan ik niet zeggen: ik krijg nog een tweede kans.”


Nieuwe meet-ups

De komende maanden vinden er door het hele land nieuwe meet-ups plaats. Aan de hand van fragmenten uit de Human-documentaire Moeder aan de lijn gaan host Eric Corton (bekend van o.a. de voorstelling Ma) en mantelzorgers met elkaar in gesprek over wat het betekent om voor iemand te zorgen.Op de website Moeder aan de lijn is alle informatie over de meet-ups te vinden.  
Moeder aan de lijn is een film van New Amsterdam Film Company in coproductie met Human.

Maandag 9 december 2019, 15.00-15.54 uur op NPO 2/Herhaling van oktober 2018
Afbeelding komt uit de film

Bron: Human