1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger

Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap, start op 2 december 2019 de campagne ‘1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger’. Op Fiom.nl/1opde5 wordt door middel van cijfers en ervaringsverhalen van vrouwen en mannen die hiermee te maken kregen, toegelicht dat onbedoelde zwangerschap iedereen kan overkomen. Door hierover te praten, zonder te oordelen, kunnen vrouwen een vrije keuze maken. 
1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger. 68% van die onbedoelde zwangerschappen is ook ongewenst. 

 
Veelvoorkomende misvattingen over onbedoelde zwangerschap

  • Onbedoelde zwangerschap komt alleen voor bij vrouwen die losse contacten of onenightstands hebben 
  • Alleen onoplettende tieners raken onbedoeld zwanger

 Dit is beide volkomen onterecht.  
In 2016 waren tussen 35.605 en 57.516 vrouwen van 25 jaar en ouder ongewenst zwanger. En ongeveer 5.000 vrouwen onder de 20 jaar raakten zwanger. Het aantal ongewenste zwangerschappen in Nederland is ieder jaar ongeveer gelijk.  


Vaste relatie en kinderen 

79% van de onbedoeld zwangere vrouwen die de online keuzehulp ‘Zwanger, wat nu?’ volgden heeft een vaste partner. In 95% van de gevallen is deze partner ook de verwekker. Ook heeft 43% een kind of kinderen. 
“Op een zaterdag, ik weet het nog goed, besefte ik dat ik al even niet ongesteld was geweest. Ik was 45, zou ik in de vervroegde overgang zijn? Ik had een drukke baan, volgde nog een opleiding en mijn jongste zoon was al tien jaar.” Laurien


Waarom is het zo belangrijk om te praten over onbedoelde zwangerschap?  

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger, maar je hoort er bijna nooit iemand over praten. Dit geeft vrouwen het gevoel dat zij de enige zijn die dit overkomt. Ze schamen zich en praten er op hun beurt niet over. Een vicieuze cirkel.  
Door erover te praten, en ook te luisteren zonder meteen te oordelen, kunnen vrouwen een weloverwogen keuze maken die past bij hun leven, waarden en toekomst. 

 
Campagne ‘1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger’ 

Om het taboe te doorbreken deelt Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap, verhalen van vrouwen en mannen die vertellen over hun onbedoelde zwangerschap. Ook zij dachten ook dat dit hen nooit zou overkomen, toch gebeurde het. Wat betekent dit voor je? Hoe ga je hier mee om? De video’s en ervaringsverhalen vind je op Fiom.nl/1opde5.   

Fiom biedt een podium aan vrouwen en mannen die hun ervaring willen delen met anderen en nodigt iedereen uit om zelf het gesprek over onbedoelde zwangerschap ook eens te openen. Praat erover met vriendinnen, kennissen of familie en luister naar verhalen van anderen zonder te oordelen. 
“Toen ik zelf onbedoeld zwanger was, kwam ik erachter dat ik best een vooroordeel had tegenover vrouwen die onbedoeld zwanger waren. Ik dacht: zoiets komt tegenwoordig toch niet meer voor?” 

Bron: Fiom