Betere patiëntselectie en behandeling bij lokaal gevorderd longkanker

Jaarlijks krijgen ruim 13 duizend mensen de diagnose longkanker. Een kwart van deze patiënten heeft naast een tumor in de long ook uitzaaiingen in de lymfeklieren tussen de longen. Dit stadium heet lokaal gevorderd longkanker. Patiënten kunnen niet geopereerd worden, maar moeten worden bestraald, bij voorkeur in combinatie met chemotherapie. Ongeveer één op de drie patiënten geneest. Bestraling veroorzaakt bijwerkingen, onder andere slikklachten doordat de lymfeklieren direct naast de slokdarm liggen. Patiënten kunnen tijdelijk niet meer goed eten en soms is een voedingssonde nodig.

Betere bestralingsbehandeling

Van Diessen beoogt bij te dragen aan een betere bestralingsbehandeling door enerzijds kenmerken te identificeren die het terugkomen van kankercellen in de long, maar ook in de lymfeklieren voorspellen. Anderzijds zijn verschillende aanpassingen van de bestralingsdosis onderzocht.

Hogere dosis

Van Diessen concludeert dat de tumor in de long vaker terugkomt dan uitzaaiingen in de lymfeklieren. Daarom lijkt het beter om de longtumor met een hogere dosis te bestralen. Hogere bestraling geeft wel meer bijwerkingen op de korte en lange termijn, zo blijkt uit het onderzoek. Deze toename valt binnen vooraf gestelde limieten. In het onderzoek is ook gekeken naar het effect van een lagere bestralingsdosis op de lymfeklieren gecombineerd met het verkleinen van de bestralingsmarges. Deze aanpassingen veroorzaken beduidend minder bijwerkingen, zoals slikklachten, en ook is het veilig: de lymfeklier-uitzaaiingen komen niet vaker terug.

Woensdag 10 december
Promotie, Aula (VUmc), 13.45 u
Judi van Diessen: betere patiëntselectie en behandeling bij lokaal gevorderd longkanker
Link naar proefschrift

Bron:Amsterdam UMC