Slokdarmkanker aan de oostkust van Zuid-Afrika

Loots beschrijft de status van slokdarmkanker aan de oostkust van KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika. Hij onderzocht waarom mensen daar deze kanker ontwikkelen en hoe deze ziekte het best te behandelen is met de beperkte middelen in Afrika. De context is die van een land dat eerder voorheen gescheiden was door apartheid en hoe de toegang tot gezondheidszorg na 30 jaar democratie is veranderd.

Nieuwe bevinding


De volksgezondheidssector helpt de meerderheid van de Zuid-Afrikanen en hier waren de meeste kankers van een bepaald subtype. De helft was bij vrouwen, die niet roken of geen alcohol gebruikten, wat in tegenstelling is met ouder onderzoek en in andere delen van Zuid-Afrika. Een nieuwe bevinding suggereert dat een slechte tandgezondheid een belangrijke factor kan zijn bij het ontwikkelen van slokdarmkanker.

Achtergestelde groepen


De particuliere sector bedient nu meer dan voorheen achtergestelde groepen met een slokdarmkankerpatroon dat te zien is in ontwikkelde landen. Voorspellingsmodellen die in Nederland worden gebruikt om te beslissen over palliatieve behandelingsopties bleken niet van toepassing te zijn in de Zuid-Afrikaanse context. En er is een enorm tekort aan menselijke en medische middelen en het vermogen om met deze kanker om te gaan. Loots benadrukt de behoefte aan verbeterde infrastructuur voor diagnose, behandeling en preventie van slokdarmkanker aan de oostkust van Zuid-Afrika.


Emil Loots promoveerde op 9 december op dit onderzoek.

Bron: Amsterdam UMC