Catharina Ziekenhuis pakt met VR-brillen pijn en angst bij patiënten aan

Array

Het Catharina Ziekenhuis is een grootschalige proef gestart waarbij patiënten tijdens hun behandeling een virtual reality (VR) bril kunnen dragen. In totaal gaan drie afdelingen aan de slag met de brillen in de pilot; dialyse afdeling, pijnpoli en de afdeling Radiologie. Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat de virtual reality technologie op meerdere afdelingen tegelijk gaat inzetten en evalueren.

Vanwege de groeiende mogelijkheden met VR-brillen wordt er in de medische wereld steeds meer gebruik van gemaakt. “Het doel is om het welzijn van patiënten te verbeteren tijdens behandelingen die gepaard gaan met angst en pijn. Nierpatiënten moeten vaak drie keer per week dialyseren. Daarvoor worden ze ‘aangeprikt’. Dat aanprikken wordt vaak als zeer vervelend ervaren, patiënten zijn daar erg angstig voor”, legt Josine Kamerling, teamleider Nierziekten uit.

Groot effect VR-bril

Voor iedere afdeling die meedoet aan de proef zijn programma’s op maat voorbereid; van ontspanningsoefeningen in een sprookjesbos tot een wandeltour door een historische binnenstad. Dialyse-patiënt Emmie Verhoef (59) uit Gemert testte onlangs als eerste de bril. “Ik ben zo blij, ik was totaal afgeleid. Ik voelde wel dat ze bezig waren met mijn arm, maar mijn angst was helemaal weg. Ik had nergens last van, terwijl ik normaal wel eens flauwval. Ik had nooit verwacht dat het effect zo groot zou zijn, ik was even in een heel andere wereld. De beelden waren prachtig!”, vertelt Emmie enthousiast. 

Wetenschappelijk onderzoek

De positieve effecten van virtual reality worden onderschreven door wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van patiënten. “Ik ben ontzettend trots dat we dit onze patiënten aan kunnen bieden. Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten door virtual reality minder angst en pijn ervaren en ik ben er van overtuigd dat dit ook écht zo is. Het is fantastisch om te zien dat Emmie helemaal niet meer bezig was met het aanprikken. Als de patiënt rustig is, gaat het aanprikken door onze verpleegkundigen ook makkelijker”, aldus Kamerling.

Implementatie verbeteren

Patiënten die meedoen aan de proef in het Catharina Ziekenhuis krijgen na afloop van hun VR-ervaring een vragenlijst. Alle uitkomsten worden verwerkt om de implementatie van de VR-brillen verder te verbeteren. “Ik hoop dat we uiteindelijk virtual reality voor nog meer patiënten in het ziekenhuis in kunnen zetten om hen de positieve effecten te laten ervaren”, benadrukt Kamerling. De proef die onlangs van start is gegaan, is een samenwerking tussen het Catharina Ziekenhuis en SyncVR Medical.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen