Guanfacine tegen comorbiditeit bij jongeren met ADHD?

Array

Catherine De Groof en collega’s beschrijven in een overzichtsartikel dat het nieuwere middel guanfacine gunstige effecten heeft op veelvoorkomende bijkomende problemen bij ADHD zoals gedragsstoornissen, tics en autisme.

Aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis (adhd) is een veelvoorkomende kinder- en jeugdpsychiatrische aandoening. De meest voorkomende comorbide stoornissen zijn oppositioneel-opstandig gedrag, tics, autismespectrumstoornissen, angst en depressies. Stimulantia zijn de eerste medicamenteuze keuze. Recent kwam langwerkende guanfacine op de Belgische en Nederlandse markt.

Guanfacine bleek effect te hebben op symptomen van autisme en oppositioneel-opstandig gedrag en mogelijk op tics bij kinderen en jongeren met adhd. Op angstklachten werd geen effect gezien. Het effect op depressieve klachten dient verder onderzocht te worden. Bijwerkingen van guanfacine bij comorbide stoornissen en bij zuivere adhd waren vergelijkbaar.

Guanfacine is een optie in de behandeling van adhd bij kinderen en jongeren met comorbide gedragsproblemen of autisme en mogelijk ook bij tics, omdat het ook effect heeft op de comorbide symptomen. Om een gegronde uitspraak te kunnen doen over een voorkeur voor een bepaald geneesmiddel bij adhd met deze comorbide stoornissen is er direct vergelijkend onderzoek nodig.Guanfacine is geregistreerd voor de behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten voor wie psychostimulantia niet geschikt zijn.

Conclusies Guanfacine IVM:

Guanfacine verbetert de symptomen van ADHD, maar er is geen duidelijk effect op het algehele functioneren. Behandeling met guanfacine moet onderdeel zijn van een uitgebreid niet-medicamenteus behandelprogramma. De belangrijkste bijwerkingen van guanfacine zijn slaperigheid, hoofdpijn, vermoeidheid en buikpijn. Guanfacine kost ongeveer € 1.250 per jaar. Guanfacine wordt niet geheel vergoed.

Bron: Tijdschrift voor psychiatrie & IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen