Herstart wetenschappelijk onderzoek Forest Trial

Het Maasstad Ziekenhuis start opnieuw met het wetenschappelijk onderzoek Forest Trial. In dit onderzoek wordt het effect van ballonnen en stents met daarop een medicijn (paclitaxel) bij de behandeling van vernauwingen en afsluitingen in de slagader in het bovenbeen met elkaar vergeleken. Het onderzoek werd in april dit jaar uit voorzorg stilgelegd, maar is nu weer veilig bevonden.

De reden om het onderzoek te stoppen was een wetenschappelijk artikel dat in december 2018 gepubliceerd is in een internationaal medisch tijdschrift. De onderzoeker had de resultaten van alle 28 beschikbare onderzoeken over de effecten van ballonnen en stents met het medicijn paclitaxel bij de behandeling in het bovenbeen samengevoegd. Zijn belangrijkste conclusie was dat patiënten die behandeld zijn met een ballon of stent mét daarop paclitaxel op de lange termijn mogelijk een grotere kans hebben op overlijden, dan de patiënten die behandeld zijn met een ballon of stent zónder dit medicijn.

Geen aanwijzingen oorzakelijk verband


Afgelopen maanden is door meerdere internationale instanties en een speciaal voor de Forest Trial ingestelde onafhankelijke commissie (Data Safety Monitoring Board) kritisch gekeken of er inderdaad aanwijzingen zijn die deze conclusie onderbouwen. Uit de analyses blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor enig oorzakelijk verband tussen het gebruik van paclitaxel en een verhoogd sterfterisico. De ballonnen en stent met het medicijn paclitaxel mogen daarom weer gebruikt worden bij behandelingen van vernauwingen en afsluitingen in de slagaders.

Herstart Forest Trail


De Forest Trial zal de komende tijd weer herstarten. Zowel in het Maasstad Ziekenhuis als in andere deelnemende centra zullen patiënten weer benaderd worden om deel te nemen aan de Forest Trial.

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Het Maasstad Ziekenhuis is tevens onderdeel van de Santeon groep, een landelijke samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen die het doel hebben de zorg steeds beter te maken.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen