Bijwerkingen na omzetting dexamfetamine

0
1044

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg vijfenzestig meldingen van bijwerkingen nadat patiënten waren omgezet van merkloos dexamfetamine naar Amfexa. Het overgrote deel van de meldingen kwam in de tweede helft van 2019 bij Lareb binnen. De atiënten ervaren na de omzetting ontregeling van hun ADHD-klachten. De oorzaak voor deze ontregeling is nog onduidelijk.

Dexamfetamine is een stimulerend medicijn. Het verbetert de aandacht en stemming. Het wordt gebruikt bij ADHD (aandachtsstoornis) en narcolepsie (slaapziekte). 
Dexamfetamine was lange tijd alleen als niet-geregistreerd door een apotheek bereid geneesmiddel beschikbaar. Sinds 2016 is het merk geneesmiddel Amfexa op de markt. 

Doordat Amfexa nu als geregistreerd middel op de markt is, mag  door een apotheek bereide  dexamfetamine alleen bij speciale behoefte van medische aard door de apotheek afgeleverd worden. In juli 2019 heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierover bericht. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat meer patiënten omgezet zijn op Amfexa. 

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de IGJ geïnformeerd over deze bevindingen. 

Lees hier de analyse van de meldingen.

Bron: Lareb

Vorig artikelTeken ook het Vuurwerkmanifest
Volgend artikelNuance versnelt toepassing van spraakherkenning in de gezondheidszorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.