Hoe een box helpt nadenken over de dood

Het Humanistisch Verbond lanceert de Voor Hierna-box, een fysieke verzamelplek voor alles wat jij belangrijk vindt rondom de dood.

De dood is een onderwerp dat we het liefst vermijden. Terwijl erover nadenken zinvol is – en inzichten biedt. Hoe wil jij dat je geliefden jou herinneren? Wat laat je na? Hoe wil je dat je uitvaart eruitziet? Het Humanistisch Verbond ontwikkelde hiervoor de Voor Hierna-box.


Stop hier bijvoorbeeld brieven aan je geliefden in, een levensoverzicht of belangrijke documentatie, zoals uitvaartwensen. Alles opgeslagen op één plek die makkelijk vindbaar is voor je nabestaanden. In de Week van de Euthanasie, van 7 t/m 14 februari, vragen we met de box extra aandacht voor het levenseinde.


Hersenonderzoeker prof. Dick Swaab onderschrijft het nut van de box. “De box helpt. Je hebt een reden om over de dood te praten. (…) En als je plots overlijdt, heb je aan digitale dingen niets. Voordat mensen je computer inkomen dan is het al te laat om erover te beslissen.”


De box is te bestellen bij het Humanistisch Verbond: humanistischverbond.nl/voor-hiernabox/

Humanistich Verbond, Fotograaf Huib van Wersch

De dood, een belangrijk thema

Het Humanistisch Verbond strijdt voor een menswaardig levenseinde voor iedereen, en we stimuleren het gesprek over de dood. Want bij een goed leven hoort een goede dood. We agenderen, brengen persoonlijke verhalen, achtergrond en helpen je hoe om te gaan met het levenseinde. Lees hier wat wij doen en waarom.

Bron: Humanistisch Verbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen