WHO: Uitbraak coronavirus als internationale noodsituatie

Array

De Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, heeft vanavond de corona-epidemie bestempeld als een internationale noodsituatie. Deze noodsituatie heet een PHEIC wordt dat genoemd, voluit Public Health Emergency of International Concern. Dit betekent dat de volksgezondheid in verschillende landen gevaar loopt door de verspreiding van het nCoV-2019-virus. Pogingen om het coronavirus in te dammen worden vanaf nu internationaal gecoördineerd. De uitbraak is nu zeer ernstig, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht van aard. Het noodcomité vergaderde sinds vorige week al driemaal over deze kwestie.

Welke maatregelen worden van kracht?

  1. Landen zijn nu verplicht opgelegde maatregelen van de WHO na te leven, het gaat dan om screening van reizigers, het gebruik van beschermende kleding en het opleggen van reisbeperkingen en/of vliegverboden.
  2. Landen moeten vanaf nu alle informatie over het nCoV-2019 virus en de verspreiding ervan met elkaar delen.

Sinds 2009 heeft de WHO vijf keer eerder een PHEIC uitgeroepen. In 2009 vanwege varkensgriep, in 2014 voor polio, in 2014 en 2019 voor ebola en in 2015 vanwege het zikavirus.

De WHO bepaalt bij een noodsituatie op welke plekken dat moet gebeuren. Andere mogelijke maatregelen zijn het gebruiken van beschermende kleding, het ontsmetten van vliegvelden en vliegtuigen, het opleggen van reisbeperkingen of vliegverboden en de verplichting voor landen om informatie uit te wisselen.

Het is pas de zesde keer dat de gezondheidswaarschuwing wordt afgegeven sinds die in 2005 werd ingesteld. Dat gebeurt alleen als de dreiging van een uitbraak ‘zeer ernstig, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht’ is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen