Beter uitvoeren van systematisch reviews

Dinsdag 11 februari
Promotie, Agnietenkapel (UvA), 12.00 u
Christopher Norman: Beter uitvoeren van systematisch reviews

Dit proefschrift behandelt systematische reviews. Dat zijn studies waarbij een grote hoeveelheid bestaande studies over een onderwerp op een ‘hoop’ worden gegooid, om te kijken of daar iets bruikbaars uit te halen valt. Deze vorm van onderzoek heeft een grote bewijskracht in de medische wereld.

Grote medische databank


De vraag naar en productie van systematische reviews neemt snel toe. PubMed (een grote medische databank waarin alle medische artikelen worden opgenomen) heeft alleen al in 2018 17.254 nieuwe systematische reviews geïndexeerd. Dit aantal is sinds 2009 meer dan vervijfvoudigd.

Aantal publicaties stijgt

Terwijl de vraag naar systematische reviews toeneemt, stijgt ook het aantal publicaties dat auteurs van systematische reviews moeten lezen toe. We besteden vandaag de dag meer tijd en geld aan het produceren van nieuwe systematische reviews dan ooit tevoren, stelt Norman in zijn onderzoek naar het gebruik van onder meer artificial intelligence (AI) bij het beoordelen van wetenschappelijk onderzoek.


Auteurs die systematische reviews uitvoeren, worden gedurende het reviewproces geconfronteerd met problemen. Het is moeilijk en tijdrovend om de artikelen te selecteren die bruikbaar zijn voor de review. Daarna moeten de gegevens uit die studies worden verzameld en statistische analyses worden uitgevoerd.


Norman onderzocht hoe systematische reviews sneller, goedkoper en efficiënter uit te voeren zijn zonder in te leveren op een grondige, objectieve en reproduceerbare methodologie die vertekening moet voorkomen.
Link naar proefschrift 

Bron: Amsterdam UMC