Meerderheid verwacht dat coronavirus Nederland bereikt, vertrouwen in aanpak overheid

Array

Het coronavirus gaat Nederland bereiken, daar zijn veel mensen (58%) zeker van. Maar paniek is er niet: slechts een kwart maakt zich zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 28.000 leden van het Opiniepanel. 

Het coronavirus heeft inmiddels ruim 1300 dodelijke slachtoffers geëist; bijna 50.000 mensen zijn besmet geraakt. Een meerderheid (59%) denkt dat het virus vooral in China slachtoffers blijft maken en heeft vertrouwen in de huidige aanpak van de Chinese overheid. Het vertrouwen in de Nederlandse overheid is wat dat betreft nog groter: bijna 70 procent. Lees hier waarom dat vertrouwen zo groot is.

Voorzorgsmaatregelen coronavirus

Mensen treffen verschillende maatregelen om besmetting te voorkomen. Wat het meeste wordt gedaan: handen vaker wassen en afstand houden van niezende en hoestende mensen. Maar, zeggen de ondervraagden, dat doen ze vaker in deze tijd van het jaar vanwege de griepepidemie.  Een klein deel (11%) is voorzichtiger in de buurt van mensen met een Chinees of Aziatisch uiterlijk. Ook zijn er mensen die geen producten meer bestellen op Chinese websites. Anderen mijden evenementen of attracties waar veel Chinese of Aziatische mensen komen. 

Chinese Nederlanders merken racisme


In het onderzoek zijn 300 Chinese Nederlanders ondervraagd. De helft van hen geeft aan last te hebben gehad van racisme door het coronavirus; 21% maakt het zelfs wekelijks mee. Wat ze zoal te horen krijgen, lees je hier.

Over het onderzoek


Aan het onderzoek deden 28.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Ook ondervroegen we 300 Nederlanders van Chinese origine. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het onderzoek werd gehouden van 10 tot en met 12 februari.

Bron: EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen