Wanneer is extra bescherming nodig voor zorgprofessionals?

Array

Ik werk op een locatie (ziekenhuis of luchthaven) waar ik mogelijk meer risico loop om aan het nieuwe coronavirus te worden blootgesteld. Is persoonlijke bescherming nodig?

Je werkgever moet in overleg met de arbodienst vaststellen of er een verhoogd besmettingsrisico is. Te denken valt aan werkzaamheden zoals het bemonsteren van een mogelijk besmette patiënt door zorgpersoneel of werkzaamheden in een laboratorium. In die situaties wordt uit voorzorg het gebruik van mondneusmaskers en/of andere persoonlijke beschermingsmaatregelen aangeraden.

Als op een gegeven moment de verspreiding van het nieuwe coronavirus in China of elders dermate intensief geworden is, bestaat er een reële kans dat een deel van het personeel dat werkt in de luchtvaart- en op het vliegveld wordt blootgesteld aan reizigers die voor of tijdens de reis ziek zijn geworden door het nieuwe coronavirus. Dit geldt met name voor personeel van vliegtuigmaatschappijen of op luchthavens dat dagelijks, herhaald contact met reizigers heeft. Op dit moment is nog geen sprake van een dergelijk verhoogd risico.

De afweging op welk moment en in welke situatie het gebruik van mondneusmaskers wenselijk is, dient door de bedrijfsarts overwogen te worden. Dit besluit valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever die zorgt voor gezonde werkomstandigheden en rekening moet houden met de Arbeidsomstandigheden  en -wetgeving.

Als besloten wordt tot gebruik van mondneusmaskers, dient het personeel juist te worden ingelicht over het gebruik ervan. Ook moet er een voorraad mondneusmaskers aanwezig zijn voor voldoende wisselingen van de mondneusmaskers op een dag.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen