Code rood voor Brabantse ziekenhuizen

Array

De druk op de zorg is enorm

Ziekenhuizen in heel Nederland nemen extra maatregelen vanwege het stijgend aantal coronapatiënten. Intensive care-afdelingen worden uitgebreid en speciale corona-afdelingen worden ingericht. Operaties die niet urgent zijn, kunnen worden uitgesteld. Zeker één ziekenhuis roept al zijn personeel op, met of zonder zorgopleiding, om bij te springen indien nodig. En ziekenhuizen trekken verloven in en hebben niet-acute zorg worden uitgesteld.

Steeds meer zorgverleners zelf ook ziek

De ziekenhuizen hopen op die manier de druk op de zorg te verminderen en zo goed mogelijk te kunnen inspelen op het stijgend ziekteverzuim onder medewerkers als gevolg van het coronavirus. 

Het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft een oproep gedaan aan al zijn medewerkers om zich beschikbaar te houden om te kunnen bijspringen. Ook mensen zonder zorgopleiding wordt gevraagd bij te springen, zolang ze maar enige ervaring in de zorg hebben.

Intussen bereiden verschillende ziekenhuizen zich voor op een stijgend aantal coronapatiënten. De intensive care van het Maasstad Ziekenhuis breidt het aantal bedden met beademingsmogelijkheden uit. Ook wordt gekeken welke geplande zorg kan worden afgezegd om personeel vrij te maken voor de zorg van coronapatiënten. 

Speciale afdeling voor coronapatiënten

Het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen heeft vanaf vandaag een speciale afdeling die wordt vrijgehouden voor coronapatiënten. Mogelijk worden er ook patiënten met andere virussen opgenomen, omdat bij sommige verdachte patiënten nog niet duidelijk is of het gaat om corona. Naar verwachting komt zo’n afdeling ook in het ziekenhuis in Sittard-Geleen. Als mensen positief testen op corona, gaan zij direct in strikte isolatie. Als zij negatief testen, gaan ze naar een reguliere afdeling. 

Ook het Maastricht UMC heeft een speciale afdeling voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Daarnaast kijkt het Maastrichtse ziekenhuis kritisch naar de planbare zorg. Dat wil niet zeggen dat alle operaties worden afgezegd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen