Nieuwe maatregelen i.v.m. COID-19 per 23 maart 2020 in loop van de avond

Array

Hoofdlijnen van de aanpak: virus maximaal controleren en met boetes handhaven

Minister-president Rutte heeft op 23 maart 2020 nogmaals de essentie van de aanpak in Nederland benadrukt. Houdt afstand en ga alleen maar het huis uit voor noodzakelijke zaken. Zo kunnen we het virus maximaal controleren. De bestaande afspraken worden verder aangescherpt.

Alle adviezen en maatregelen die in Nederland zijn afgekondigd zijn gericht op ‘maximaal controleren’ van het virus maar moeten beter nageleefd worden. De sleutel tot het terugdringen van COVID-19 ligt aan ons eigen menselijke gedrag. Ga zo min mogelijk naar buiten. Ga alleen boodschappen doen. En doe het op een tijdstip als de winkel overzichtelijk en rustig is. Een frisse neushalen kan, maar ga niet met groepen erop uit en Deze maatregelen worden verder aangescherpt.

Verbod op groepsvorming van meer dan 3 personen

Ten hoogste 3 mensen op bezoek en alleen als je allemaal de 1,5 meter afstand kunnen houden.

Verbod op groepsvorming en bijeenkomsten van 3 of meer personen. Als 3 of meer mensen, die niet in een gezin wonen, de 1,5 meter niet kunnen hanteren kunnen worden beboet. En winkels die geen strik deurbeleid voeren worden gesloten. Alle bijeenkomsten van meer dan 3 personen worden in heel Nederland verboden. Dat geldt ook op straat en ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

De regering heeft besloten:

  • Alle bijeenkomsten worden tot 1 juni 2020 verboden en er is geen ondergrens meer
  • Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om deze maatregelen te handhaven via een noodverordening.
  • Er komen forse boetes op het niet naleven van social distancing

Huidige maatregelen tegen uitbreiding van het coronavirus blijven van kracht en kunnen met een boete gehandhaafd worden. Dit zijn de reeds bestaande regels:

  • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. (Meer informatie over dit ‘social distancing’ staat hieronder bij de veelgestelde vragen.)
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een  lijst van cruciale beroepsgroepen.
  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever.
  • Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht tot 1 juni 2020 . Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden in elk geval tot en met 6 juni. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten). Coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden.
  • Verbod op groepsvorming en bijeenkomsten van 3 of meer personen. Als 3 of meer mensen, die niet in een gezin wonen, de 1,5 meter niet kunnen hanteren kunnen worden beboet. En winkels die geen strik deurbeleid voeren worden gesloten. Alle bijeenkomsten van meer dan 3 personen worden in heel Nederland verboden. Dat geldt ook op straat en ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Thuisquarantaine wordt aangescherpt, contactberoepen beperkt

Als één lid van een gezin is een gezin lichte ziekteverschijnselen heeft, moet het hele gezin thuisblijven. Tenzij een gezinslid werkt in een van de vitale beroepen.

Contactberoep stoppen hun werkzaamheden in elk geval tot en met 6 april daarna wordt die opnieuw beoordeeld. Kappers, nagelstilisten, pedicures etc. stoppen hun werkzaamheden tot nader order. Ook voor zorgberoepen zoals de fysiotherapeut geldt alleen dat behandeling is toegestaan als er strikte medische noodzaak is.

Deze maatregelen gaan in de loop van de avond van 23 maart 2020 in. De boetes voor particulieren kunnen oplopen tot €400,- en voor bedrijven tot €4000,-.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen