SARS-CoV-2 vermenigvuldigt in neus en longen

Array

Het SARS-COV-2 coronavirus onderscheidt zich van andere virussen doordat het zich gemakkelijk vermenigvuldigt in de neus. Daardoor zou verklaard kunnen worden dat het virus sneller overdraagbaar is dan SARS of MERS.

Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Virologie van het Erasmus MC. De virologen wilden weten wat de verschillen zijn tussen het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) en virussen die al langer bekend zijn zoals MERS EN SARS. Door meer over het virus te weten, wordt duidelijker welke maatregelen zouden kunnen helpen om verdere verspreiding tegen te gaan en om een behandeling of vaccin te ontwikkelen.

Longschade

Bij apen met het coronavirus, vonden  de onderzoekers  het virus in de neus, de longen en de darmen zonder dat zij symptomen hadden zoals hoesten, verkoudheid, kortademigheid of diarree. De dieren hadden wel longontsteking, met afwijkingen vergelijkbaar met de longschade bij SARS. Bij oudere apen bleef het virus langer aantoonbaar.

MERS

De onderzoeksresultaten geven een mogelijke verklaring voor de snellere verspreiding van SARS-COV-2 vergeleken met SARS en MERS.  SARS en MERS vermenigvuldigen voornamelijk dieper in de luchtwegen, waardoor ze zich minder snel verspreiden via kuchen of hoesten.

Nodig

“Het betekent dus dat de maatregelen zoals die nu door het kabinet zijn afgekondigd nodig zijn. Dat het nuttig is om bijeenkomsten van grote groepen mensen te voorkomen. En ook dat mensen zelf kunnen bijdragen aan het afremmen van de verspreiding door hun sociale contacten nu te beperken”, zegt Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.   Het onderzoek ligt nu ter beoordeling bij een wetenschappelijk tijdschrift.

Bron: ErasmusMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen