IC St. Antonius Ziekenhuis | Coronavirus #Flattenthecurve

Array
Wat gebeurt er met je longen als je ziek wordt?

Bacteriën en virussen komen vaak binnen via de mond en luchtwegen. Een virus kan zich verplaatsen via direct contact en indirect contact. Als iemand die ziek is, bijvoorbeeld door het coronavirus, hoest of niest, komen besmette druppeltjes in de lucht. Krijg je die binnen, via bijvoorbeeld ademhalen, dan kun je besmet raken. Ook via de handen wordt een virus doorgegeven. Raak je vervolgens je gezicht aan of eten dat je opeet, dan kun je het coronavirus binnenkrijgen.

Een virus bindt zich makkelijk aan de cellen in je longen. Wanneer je lichaam ontdekt dat er een ziekteverwekker je lijf is binnengedrongen, wordt het immuunstelsel actief om de ziekteverwekkers op te ruimen. Als je lichaam een virus niet herkent dan zal het zelf een stofje ontwikkelen dat het virus kan opruimen, maar dat kost tijd. In de tussentijd kan het virus zich verder kopiëren en verspreiden. Als je immuunsysteem te hard werkt, kan het ook doorschieten en zelfs schade toebrengen aan je lichaam. Het longweefsel, waar het virus het eerst binnenkomt, kan (permanent) beschadigd raken. 
 

Wat gebeurt er in je lichaam als je besmet raakt met het coronavirus? Wat zijn de eerste klachten? En bij hoeveel mensen ontaardt de infectie in een longontsteking? Longarts Gert-Jan Braunstahl geeft antwoord in deze video:

Kijkje achter de schermen bij de Intensive Care van het St. Antonius Ziekenhuis tijdens de coronacrisis.

Bron: St. Antonius Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen