Hooikoortspatienten in lastig parket door bloeiende es en berk

0
1294

Het is een rare tijd en mensen met hooikoorst komen door COVID-19 in een lastig parket. Elke nies en hoest zorgt voor bezorgde blikken. Nu het weer beter wordt, gaat ook het hooikoortsseizoen ook weer van start In maart hadden mensen vooral last van hooikoorts door de es en de berk. Door de bloeiende berken zullen de hooikoortsklachten in april waarschijnlijk flink toenemen. Zo’n miljoen mensen reageren volgens op het stuifmeel van deze bloeiende boomsoort. Van april tot en met augustus hebben meeste mensen last van hooikoorts. En dus een periode waarin het moeilijk te duiden is voor een leek of iemand hooikoorts heeft op COVID-19.

Lentezon en boompollen


Met mooi weer neemt de kans op hooikoortsklachten toe. Geen regen, meer zon, prettige temperaturen en daarmee tal van pollen in de lucht. Het zal hooikoortspatiënten, vooral zij die allergisch zijn voor de es en de berk, dan ook niet zijn ontgaan dat de pollenconcentratie in de lucht is gestegen. Hooikoortsradar voorspelde, in samenwerking met Pollennieuws, Buienradar en het Elkerliek Ziekenhuis, voor de afgelopen weken redelijk veel boompollen. Vooral in het meest zuidelijke deel van Noord-Holland en in delen van Groningen, Friesland en Drenthe werden in de derde week van maart veel pollen voorspeld. De eerste dagen van april lijkt het aantal pollen af te nemen.

Es bloeit in maart, berk bloeit nu


Waar het in februari net als vorig jaar de els was die extreem met pollen strooiende, was het de afgelopen weken juist de es die van zich liet horen. Op 13 maart begon de toename van pollen in de lucht, met een piek op 16 maart. Op die dag werd een een pollenconcentratie van 179 pollen per kubieke meter gemeten door het Elkerliek Ziekenhuis. Daarna zette zich tot 21 maart een daling in. Na de dag dat de lente begon, nam de pollenconcentratie weer toe. Tijdens de laatst gedeelde meting van Pollennieuws op 23 maart is te zien dat de es en berk nu samen pollen strooien. De es met 26 pollen per kubieke meter, de berk met 40. In de pollenconcentratie van de berk is vanaf 21 maart een stijging te zien. Vorig jaar nam het aantal berkenpollen in de laatste week van maart gigantisch toe. Dat hoge aantal hield toen nog drie weken aan in april. In de pollentelling van het Elkerliek Ziekenhuis is te zien dat dit een jaarlijks terugkerend verschijnsel is.

Symptomen komen overeen met COVID-19


Een verstopte neus, snotteren, niezen, hoesten en keelpijn zijn allemaal symptomen van hooikoorts die ook voorkomen bij een coronabesmetting met milde klachten. “Het is dus heel moeilijk om onderscheid te maken tussen die twee ziektebeelden,” zei Elkerliek-laboratoriumspecialist Mieke Koenders eerder deze maand tegen Omroep Brabant. Al blijft koorts bij hooikoorts wel uit. Hooikoortspatiënten zijn zich vaak al bewust van hun allergie. Om verwarring met corona te voorkomen, is het raadzaam om de hooikoortsklachten vroegtijdig te onderdrukken met hooikoortsmedicatie. Thuisblijven is verplicht voor mensen met verhoging en/of verkoudheidsklachten. Iedereen waarbij de klachten erger worden en waarbij er sprake is van 38 graden koorts en ademhalingsproblemen, adviseert het RIVM om contact op te nemen met een huisarts.

Thuiswerken en quarantaine gunstig voor hooikoorts


Om coronabesmettingen te voorkomen, werkt een groot deel van Nederland voor nog onbekende tijd thuis. Voor hooikoortspatiënten heeft dit thuiswerken en de quarantaine een groot bijkomend voordeel; blootstelling aan pollen is hierdoor een stuk lager, waardoor de klachten wat milder kunnen zijn.

Bron: Pricewise