Afstand houden voor blinden en slechtzienden niet vanzelfsprekend

Array

1,5 meter afstand houden van elkaar: we doen het in Nederland allemaal, maar voor blinde en slechtziende mensen gaat dit niet vanzelf. De Oogvereniging doet daarom een oproep: ziet u iemand met een witte stok die blind of slechtziend is? Doe een paar stappen opzij, zodat ook hij of zij voldoende afstand kan bewaren.

Mensen met een visuele beperking kunnen zelf niet inschatten op welke afstand iemand hen passeert. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Het lijkt misschien een open deur, maar bij de Oogvereniging krijgen we signalen dat het in de praktijk toch vaak mis gaat. Ook mensen die blind of slechtziend zijn willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. We roepen iedereen dan ook op hen hierbij te helpen.”

Witte stok

Iemand die blind of slechtziend is, herken je aan een witte stok. Dit kan een langere stok zijn (een taststok) of een kortere stok (een herkenningsstok).

Het inschatten van afstand is ook voor mensen die nog enigszins kunnen zien echt een vak apart. Daarom heeft de Oogvereniging alle mensen met een visuele beperking met klem geadviseerd om zich herkenbaar te maken door middel van een stok. Zo kan iedereen rekening met ze houden. Juist in deze periode is het voor mensen met een visuele beperking van belang zelfstandig over straat te kunnen.

Bron: Oogvereniging

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen