COVID-19: (behandel)advies voor specialisten ouderengeneeskunde in verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvoorzieningen (mits hoofdbehandelaar)

Array

Verenso geeft in een (behandel)advies specialisten ouderengeneeskunde handvatten voor de medische zorg aan kwetsbare (oudere) patiënten met COVID-19 gericht op preventie en behandeling van. Verenso actualiseert regelmatig dit (behandel)advies. Dit doen wij in afstemming met het RIVM, de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (onderdeel van het RIVM), het ministerie van VWS, ActiZ en enkele specialisten ouderengeneeskunde. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn attenderen wij u daarop, ook middels (extra) Verenso nieuwsbrieven. Geadviseerd wordt om regelmatig informatie op de website van RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 te checken aangezien relevante informatie van RIVM regelmatig aangescherpt wordt naar mate het virus zich verder verspreid.

Vragen of knelpunten met betrekking tot COVID-19 kunt u e-mailen aan [email protected] zodat Verenso kan bekijken of informatie aangepast moet worden of er met partners actie ondernomen moet worden. Deel s.v.p. met collega’s goede voorbeelden voor aanpak corona via het Prikbord op de website van Verenso.

Geüpdate versie (behandel)advies d.d. 10 april 2020

De belangrijkste wijzgingen zijn: 

  • Gewijzigd: testbeleid bij patiënten. Uitgangspunt is om iedere patiënt met een verdenking op COVID te testen, ook na 1 à 2 positieve patiënten per afdeling/unit/woongroep (uitbraak).
  • Het stroomschema triage testbeleid patiënt is komen te vervallen
  • De (visuele) samenvatting van de richtlijn is aangepast.

Geüpdate versie (behandel)advies d.d. 8 april 2020

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Toegevoegd: link naar ‘Gespreksformat Advance Care Planning en Corona’ voor avg.
  • Toegevoegd: casusdefinitie Verenso verdachte patiënt, deze was al gepubliceerd in het stroomschema testen patiënten
  • Toegevoegd: zorgprofessionals werken (zoveel mogelijk) in cohorten bij een vaste (groep van) patiënten
  • Gewijzigd: verduidelijkingen met betrekking tot cohorteren (op diverse plekken) en introductie van de term quarantaine
  • Toegevoegd: persoonlijke beschermingsmiddelen in geval van quarantaine
  • Toegevoegd: link naar reiniging en desinfectie (conform LCI-richtlijn)
  • Toegevoegd: contactonderzoek in geval van een positieve test van een medewerker
  • Adviezen met betrekking tot de stervensfase (reeds gecommuniceerd in de nieuwsbrief)

De belangrijkste wijzigen zijn vet gedrukt in het geüpdate document.


Casusdefinitie

De casus-definitie wordt regelmatig aangepast en is terug te vinden op de site van het RIVM: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 onder het kopje Maatregelen.  Let op: Ouderen ontwikkelen niet altijd koorts maar kunnen wel een koortsachtig gevoel hebben. Wees alert op patiënten met atypische presentatie van klachten van de luchtwegen zeker als die niet passend zijn bij bekende episodes of verklaarbaar zijn door onderliggende bekende oorzaak. Wees ook alert op andere ziekteverwekkers dan COVID-19.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen